Provningar 2017

Whiskyprovning "norden"

2017.11.17

Vad passar inte bättre en gråmulen novemberdag som denna än att ha en trevlig whiskyprovning med sällskapet. Kvällen tema var "norden" bortsett då från vårt grannland Norge som ännu inte lyckats framställa livets droppar.

Nytt med dagens provning var att man hade köpt ingredi-enser från tidigare recenserade provningar på dessa sorter för att kunna få testa med äkta råvara vad det var för smaker man kände igen men kanske inte riktigt kunde placera såsom mango, kola, lakrits etc. Detta koncept var väldigt uppskattat av medlemmarna som deltog ikväll och de flesta tyckte att vi inför detta som ett återkommande koncept vid våra provningar.

Innan kvällens provning drogs igång kördes ett whiskylotteri på en Isle of Lime Roma från Gotlands Whisky och med tanke på årets fadäser som Hans varit med om blev detta lite "plåster på såren", alltså en värdig vinnare som också verkade väldigt glad över vinsten vilket inte gick att missa då han gick med ett brett leende resten av kvällen.

Så över till kvällens startfält a la "norden" där Danmark, Sverige och Finland fick göra upp om nordens bästa whisky.

Braunstein Danica Whisky Bourbon Cask 42% (85618)
Först ut ikväll var Danmark och Braunsteins Danica Whisky Bourbon Cask. En ung dansk single malt-whisky med passion, gjord på lokal, ekologiskt odlad malt och isvatten från Grönland. Denna utgåva är lätt rökig och lagrad på bourbonfat liksom nya amerikanska ekfat. Elegant och fruktig med toner av karamell, choklad och vanilj och man känner en viss sälta som går över till en lång behaglig beska som sitter i.

Betyg: 77,8

Bergslagens Sherry Darling Peated 5 YO 58%
Kvällens andra och sedemera också kvällens segrare kommer från Bergslagens destilleri i Örebro. Sherry Darling Peated 5 YO har mognat på ett antal 50-liters fat under 5 år och är buteljerad vid fatstyrka 58% och kan med fördel vattnas lite så alla dofter och smaker tydligare träder fram. Det här är en riktigt bra och mycket god sherrywhisky med en rund rökighet som lindar in gomseglet.

Betyg: 86,6

Teerenpeli Single Malt 10 YO 43% (84919)
Sist ut ikväll har vi en 10-årig single malt från Lahti i grannlandet Finland. Terrenpeli whisky är destillerad med enbart finskt mältat korn och i denna 10-åring har 80% lagrats i bourbonfat och 20% i sherryfat. I doften känner man en lätt söt doft av möjligtvis kola, lite aprikos och choklad. Smaken ger en lätt sötma av honung och beskhet som suketter, sträv på tungan fast oljig i gommen. Särskilt på doften tycker jag denna whisky levererar fint.

Betyg: 79,1

Kvällen avslutades med lite sedvanlig mingel i bastun följt av en riktigt god trerätters middag, ihop knåpad av Johan Lans - whiskyinspirerad givetvis och jag kan nog å allas vägnar säga att detta var bland det godaste vi ätit. Summa sumaro så blev det en riktigt trevlig eftermiddag/kväll med whisky-provningen och efterföljande middag och jag tror nog alla somnade med ett stort leende.

Whiskyprovning "all världens whisky"

2017.06.10

En varm lördag kväll i juni var det dax för whiskyprovningen med temat "all världens whisky" med Tommy Calner från Piteå som hållit i provningar i över 15 år. Det finns så många spännande destillerier med läckra whiskies förutom "de stora drakarna" från Skottland, Irland, USA och Japan och kvällens uppställning var från följande länder, Irland, Skottland, Sverige, Indien och Taiwan.

Kvällen började dock med ett litet välkomnande av sällskapets ordförande som förklarade lite kortfattat hur planerna på en egen whiskyklubb växte fram och inspirationskällan till detta var faktiskt kvällens provledare Tommy Calner som i och med detta även utsågs till hedersmedlem i sällskapet.

Sedan fick Tommy ta över underhållningen för resten av kvällen vilket han gjorde med bravur. Det blev en kväll med väldigt god stämning, massa skratt och väldigt trevliga diskussioner om whisky, lukter och smaker. Kvällen fortsatte sedan med trevlig mingel i baren.

Så till det primära, alltså kvällens whiskyprover. Vi provade av 5 olika whisky från lika många länder.

Jack Ryan 12 YO 46% (nr. 84120)
Detta är en typisk irländsk single malt whiskey framställd i enkelpanna på mältat korn. Eftersom mältningen avstannats på slutna bord finns det ingen rök i smak eller doft. Efter 12 år på fat av ex Bourbon levereras en whisky som är rund och mjuk med stort inslag av citrus, honung, vanilj och ektoner.

BenRiach 16 YO 43%
En underbar näsa - mycket rik. Det finns sherry sötma och kryddor - troligen från riktigt goda rätter. Smaken är söt och känslig - mycket aptitretande. En lång och trevlig finish. En komplett "dram" från Benriach.

Box Dálvve 46% (nr. 85124)
Dálvve är uteslutande lagrad på bourbonfat. En fjärdedel av den ingående whiskyn är från ett rökigt recept och det ger ca 11 ppm. En härlig salt/söt mun där man lyckats fånga kustkänslan. Rökigheten är mer påtaglig i smak än i doft, men den är fortfarande subtil och mjuk, inslag av gula päron, jod, citrus, nötter, choklad, honung och tjära.

Amrut Fusion 50% (nr. 86373)
Amrut är aldrig kylfiltrerad och lagras på hög höjd och i tropisk värme vilket innebär att mognadsprocessen går fortare än vi traditionell whiskylagring. En otroligt trevlig, bra whisky som var svår att sätta noter till på grund av den komplexa karaktären. En blandning mellan de fruktiga lätta tonerna och en rökig torvighet. Söt fruktig, ananas, russin, citrus, mycket komplex, lätt kryddig, lite fichermans frend i bakgrunden, lite oljig.

Kavalan Solist Sherry 57,1% (nr. 85319)
Mörkt russinfärgad smakrik whisky med påtaglig karaktär av sherryfat. Doften är ren och komplex med flera dimensioner av torkad frukt, nötter och kryddor liksom toner av marsipan och vanilj. Smaken är fyllig och oljig med torkad frukt och kryddor som dröjer kvar i munnen samt en touch av kaffe och kakao.

Då detta var en whiskyprovning inte enbart för KWS medlemmar så gjordes ingen sedvanlig betygssättning men dessa sorter kanske återkommer i våra slutna provningar framöver.

Medlemsmöte

2017.05.03

Sällskapets första medlemsmöte ägde rum i SPiS trevliga lokaler där vi först gick igenom lite formalia, hur vi vill dokumentera våra provningar etc. och vi kom fram till att vi skall använda oss av den populära 100-poängsskalan. Kvällen avrundades med bastu och mingel med våra nytillkomna medlemmar.

Så till kvällens höjdpunkt - whiskyprovningen. Vi hade idag två sorter och vi bestämde att alltid ha blindprovningar för att man inte skall ha förutfattade meningar om whiskyn. Det vi dock inte hade med idag men skall se till att vi har framöver är en referenswhisky i form av t.ex. Famous Grouse.

Aberlour double cask matured 12 YO 40% (nr. 529)
Kvällens första whisky var en Aberlour double cask 12 årig som fick bäst betyg ikväll, de flesta fastnade för dennes angenäma smak av frukter och sötma. Avslutning är värmande, mediumlång och präglas av ganska snabbt försvinnande sötma som övergår i lätt bitterhet.

Betyg: 82,5*

Highland Park 18 YO 43% (nr. 437)
Kvällens andra whisky var en Highland Park 18 årig som faktiskt fick lite lägre betyg av vissa i sällskapet. Doften har en jordigare ton och sherryfaten har fått ta mer plats, och gifter sig med den lätta röken briljant. En svag ton av blött trä finns här och jag kan tänka mig att det var just den smaken vissa inte fastnade för.

Betyg: 70,8*

Årsmöte

2017.01.27

På vårt första konstituerande årsmöte mjukstartade vi med en blindprovning. Alla kände att det var en rökig islay whisky men eftersom det inte var ett "original" så kunde givetvis ingen gissa exakt vilken flaska vi hade ryckt foliet av.

Elements of Islay Lg6 53,7% (nr 20219)
Sukhinder Singh och hans The Whisky Exchange står bakom den hyllade serien Elements of Islay, där de blandat fat från olika åldrar och buteljerat.

Dock så håller de destillerierna åtskilda vilket vi entusiaster tackar för.

Betyg: ej betygsatt