Provningar 2022

Jubileumsprovning "Islay"

2022.05.21

Äntligen var det då dax för vårt jubileumsevent med ett fullspäckat schema innehållande årsmöte, whiskyprovning, middag, tävlingar, lotteri och bastu/relax som avslutade en väldigt trevlig eftermiddag/kväll. Ja det var ju mycket som skulle hinnas med så vi fick starta redan kl. 16:00 och vi håll på fram till midnatt.

Från årsmötet kan nämnas att vi fick en ny ordförande då sittande kommer att flytta till annan ort, även några andra små ändringar gjordes i styrelsen där vi även fick in en ny ledamot. Mer om dessa ändringar kan ni se på sidan om "styrelsen". 

Så till själva provningen som ikväll hade temat "Islay" som för övrigt speglade temat för hela kvällen. Det var en hög och jämn klass på kvällens uppställning där Coopers Choice Secret Islay blev framröstad som den bästa ikväll tätt följt av dom övriga. Det var bara Bowmore 10 YO som halkade efter lite från det övriga fältet.

Bunnahabhain 18 YO - 46,3% (81387)

Bunnahabhain är ett av de klassiska destillerierna, på många sätt omöjligt att vara utan i en whiskyhylla och som fascinerar de flesta whiskyälskare. Dels för att det är ett destilleri som har en spännande historia och som i sina bästa stunder gör en storslagen whisky som skiljer sig från andra Islaydestillerier, ja från alla ö-destillerier överhuvudtaget. 18 YO har en välkomnande doft som frigör honung, nötter och en lätt havssalt känsla. Rik toffee och läderekig arom kan upplevas i ett djupare lager. Och vilken underbar smak, vackert balanserad smak som är influerad av mogna körsbär, nötter och spån av naturlig ek med en påverkan av rika torkade frukter. Avslutet är torr med blandade kryddor som övergår i en lätt salt sherryfinal med en antydan av apelsinskal. Den lätta och subtila röken är som ramverket på den vackraste Rembrandt-målningen. En gudomligt härlig whisky.

Betyg: 75,3

Coopers Choice Kilnaughton secret islay - 57% (40751)

Vintage Malt Whisky Company i Glasgow är företaget bakom Cooper's Choice och populära The Ileach. Få oberoende buteljerare kan visa upp en lika gedigen cv när det gäller att buteljera Islaywhisky. Kilnaugthon är en så kallad Mystery Malt. Vintage Malt Whisky Company har fått fylla fat mot löfte om att inte tala om vilket destilleri det är frågan om. Destilleriet slår på så sätt vakt om sitt varumärke och sina egna buteljeringar. Doften avger karamelliserade frukter och stor brasvedsrök och i smaken hittar vi toner av fyllig torvrök, läder, söt malt och söta frukter. En härligt oljig whisky som blir än bättre efter man vattnat den lite lätt. Eftersmaken är lång och rökig med en betagande fruktig ek. En riktigt härlig whisky som även blev kvällens vinnare. 

Betyg: 77,3 

Bowmore 10 YO - 46%

I huvudsak var Devil's Cask Serien en sherryledd variant av den populära och tidigare släppta ex-bourbon Tempest-serien. Inspirerad av den legendariska Devil's Cask-serien, har Bowmore 10 YO också lagrats på Oloroso sherry- och rödvinsfat, och hyllar den ikoniska historien om Djävulen på Islay med sin eldiga, kryddiga smak. Efter att ha mognats på Oloroso Sherry Fat och rödvinsfat som sedan gifts ihop - vilket resulterar i en sammetslen whisky med intensiva smaker av sirap och slätt läder med en djävulsk twist av eldig krydda , frukt och sötma. Man vet sällan hur en Bowmore smakar innan man testat då de bjuder på höga toppar men varvar det med att sjunka långt ner i dalen som man gjort med denna.

Betyg: 68,8

Cask Islay Bourbon Edition DR - 58,6% (87324)

En specialbuteljering av Cask Islay med sina maffiga 58,6% som denna gång lagrats alla sina år på first fill bourbun fat från Kentucky. Det är något alldeles speciellt med whisky från Islay. Framförallt när whiskyn är fullmatad med precis allt det där som vi älskar och vill ha av en whisky från den vindpinade ön på skotska västkusten. Rök och torv fylld till bredden och karaktär som står härliga till. Som alltid när det gäller Cask Islay så avslöjar vi inte vilket destilleri det är frågan om, men det är precis som vanligt en single malt, dvs från ett enda destilleri. Doften avger fräscha lite söta och fruktiga toner, lite vanilj och rökighet såklart. Smaken är stark och ger en riktigt rökexplosion i början innan de fruktiga tonerna träder fram. Finishen är ganska lång. Inte för komplext, men en kraftfull och stadig dram helt klart.

Betyg: 74,3


Ardbeg Blaaack - 46% (40463)

Ardbeg Blaaack är en limited edition från 2020 framtagen för att fira Ardbeg-kommitténs 20-årsjubileum. Det är första gången som destilleriet slutlagrat whisky på Pinot Noir-fat från Nya Zeeland och att whiskyn buteljerats på flaskor av svart glas - för att hylla och symbolisera kommittémedlemmarna, de så kallade "Black Sheeps". Ardbeg Blaaack, bjuder på en komplex symfoni av smaker så som sammetslena sommarfrukter och surkörsbär med en djup prägel av sot och Ardbegs karaktäristiska rökighet. Doften har framhävande toner av cederträ, cigarr och subtil rökighet. Eftersmaken är lång och kvardröjande sotig.

Betyg: 75,2