provningar 2018

Whiskyprovning "wild and crazy"

2018.11.16

Det må vara höst och trist ruskväder där ute så visst är det mysigt att kliva ner i källaren på SPiS och njuta av ännu en whiskyprovning med sällskapet. Kvällens provning stod Anton och Urban för och de hade inget riktigt tema utan sa att de bara kört "wild and crazy" så det fick helt enkelt bli kvällens tema.

Till detta hade de införskaffat lite lakrits och några ostar för att reta smaklökarna lite extra och några av ostarna visade sig gifta ihop sig väldigt bra med kvällens whiskysorter.

Efter provningen intog vi en riktigt god middag med lite tapas till förrätt och grillat kött med tillbehör till varmrätt, riktigt smarrigt tyckte nog allihopa.

The Deveron 12YO 40% (nr. 443)
En okomplicerad whisky och inget man direkt höjer på ögonbrynen för och som bäst lämpar sig för att dricka utan att behöva analysera. I doften framträder initialt blommor och vanilj, även lite kola träder fram. Lite alldaglig fruktig smak med lättare maltinslag, kokade äpplen och päron. Ändå en helt okay och fullt drickbar whisky till ett bra pris.

Betyg: 62,4 

Kavalan Solist Sherry 57,1% (nr. 85319)
Kavalan Solist är en mörkt russinfärgad whisky lagrad på oloroso sherry fat. Doften är ren och komplex med flera dimensioner av torkad frukt, nötter och kryddor liksom toner av marsipan och vanilj. Smaken är fyllig och oljig med torkad frukt och kryddor som dröjer kvar i munnen samt en touch av kaffe och kakao.

Betyg: 79,1

Bergslagens Santa -18 51% (nr. 80134)
Bergslagens Santa 18 är en värmande och kryddig svensk single malt whisky. Inspirerad av den väldigt ssvenska traditionen att dricka julmust har denna just slutlagrats på mustfat. Ganska tjockbottnad och murrig doft! Här finner man dadlar, mörk choklad och lite koriander. Vet man om det så kan man nästan ana lite av julmustfatlagringen. Den är ganska bred fylligt och ekfatsdrivet med lättare sherry karaktär OCH julmust smak. Tycker faktiskt att man lyckats riktigt bra. En kul, svensktillverkad julwhisky, helt enkelt!

Betyg: 72,8

Whiskyprovning "Portvinslagrade"

18.09.14

Mitt under jaktsäsongen samtidigt som hösten knackar på dörren passar det utmärkt med en whiskyprovning och en varm bastu efteråt. Men vi började med ett kort medlemsmöte där ordförande gick igenom statusen för Cinderella resan och sålda andelar till våra Braunstein fat vi tänkt köpa in.

Själva whiskyprovningen visade sig bli en kamp mellan tre portvinslagrade whisky och det skulle visa sig bli en ganska jämn batalj mellan dessa två skottar och en irländare. Som ett extra inslag till denna provning hade Kent och Jörgen knåpat ihop en frågetävling kring just dessa tre sorter som vart väldigt uppskattat och segrade gjorde tvåmanna laget med Andreas & Fredrik i överlägsen stil ;-). 

Glenmorangie The Quinta Ruban 46% (84916)
Quinta Ruban är från samma 'Extra Matured'-serie som Lasanta och Nectar d'Or. Quinta Ruban har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Quinta Ruban slutligen har lagrats 2 år på portvinsfat. Starka tydliga dofter i form av söta frukter, apelsin, vanilj, karamell och vinösa dofter. Smaken är komplex och bjuder på en kraftig smak med drag av både mörk choklad och röda bär. Len och rund i smaken men bra tryck från faten ger en värmande smakrik whisky.

Betyg: 80,5

Teeling Brabazon Series 2 49,5% (40192)
Med Teeling Brabazon Series 2 har man skapat en häftig maltwhiskey med hjälp av olika typer av portvinslagring. Alkoholhalten ligger på 49,5% och man har totalt använt 6 speciellt utvalda fat som tidigare lagrat Tawny Port, Ruby Port och vitt portvin. Äldsta ingående whiskey är 16 år och den yngsta är lagrad 8 år. Doften är kryddig och full av frukt av alla de slag och även lite läder. Smaken är fyllig med tydlig fatkaraktär, nyanserad med härliga fruktiga smaker. Bra eftersmak med choklad och frukt som dominerar.

Betyg: 78,1

Benriach Port Hart Brothers 11 YO 55,6% (81509)

Hart Brothers är en oberoende producent som köper upp fat från alla möjliga destillerier som de faller tycke för och i detta fallet har de buteljerat en 11 årig Ben Riach. I doften utskiljer man kanel och även toner av portvinet och ekfat. Smaken är intensiv med inslag av kola, russin. Mjuka toner av frukt och citrus möter en viss nötighet och Tawny Port-faten bidrar med en mjuk sötma.

Betyg: 79,2

Braunstein whiskyprovning

18.06.27

Några av oss samlades lite innan för att se Sveriges VM match mot Mexiko tillsammans och kvällen kunde ju inte börjat bättre efter Sveriges seger med 3-0.

Många av oss hade sedan länge sett fram emot denna provning eftersom vi står i startgroparna till att köpa oss ett eller flera egna fat från Braunstein, därför blev det just denna kväll knök fullt runt bordet i lokalen. Sveriges ambassadör för Braunstein är faktiskt Kiruna födde Ulrik Nordin men som är uppvuxen i Gävle. Ulrik har en lång och gedigen meritlista vad gäller restaurangbranschen och framförallt hans kundskap och brinnande intresse för just whisky.

Till kvällens whiskyprovning ställde Ulrik upp 6 olika lagringar varav tre rökiga och tre icke rökiga och det skulle visa sig att samtliga sorter höll väldigt hög klass. När man provar sex olika sorter så brukar det finnas både toppar och dalar, även om de är från samma destilleri, men här visade det sig vara utomordentlig kvalité rakt igenom. Måste säga att det var väldigt imponerade!

Kvällen bjöd på massa intressanta diskussioner om whisky och framförallt dansk whisky och deras filosofi. Bryghuset Braunstein är ett mikrobryggeri och mikrodestilleri beläget i Køge på östra Själland. Det grundades 2005 av familjen Braunstein Poulsen.

Braunstein Library Collection 16:1 46%
Först ut ikväll var deras första buteljering från 2016 som är lagrat på noga utvalda Ex-Bourbon fat som med tiden har fått den karakteristiska sötman som kännetecknar Braunsteins icke-rökiga whisky. Den var väldigt fruktig till smaken och även toner av vanilj, choklad och karamell dök upp.

Braunstein Library Collection 17:1 46%
En fin balanserad, mjuk och komplex whisky, lagrad på en mängd stora och små sherryfat, inklusive några av de äldsta från whiskylagret. Det karakteristiska Braunstein whiskydistillatet bevarar ett friskt och fruktigt intryck, även efter flera års lagring. De spanska oloroso sherryfaten bidrar med en djup och rik karaktär av torkad frukt. Man känner även smaker av havston och russin.

Braunstein Library Collection 18:1 46%
Den tredje och sista av de icke-rökiga whisky har lagrats på en kombination av sherry PX och ny fransk ekfat. Denna kombination av fat har lagt till en underbar karaktär av mörk choklad och en del kryddtoner följt av fruktig sötma och lite russinsmak. En komplex och elegant whisky med lång härlig eftersmak. En av kvällens favoriter.

Braunstein Library Collection 17:2 46%
Denna unika lätt rökiga single malt är fatlagrad på använda amerikanska bourbonfat och slutlagrade på nya amerikanska ekfat. Resultatet är en lätt fruktig whisky, där toner av krämkaramell, choklad och vanilj träder fram och man kan även känna lite smak av torv. En väldigt fin vardagswhisky som kan avnjutas både till vardags som till fest.

Braunstein Library Collection 14:2 46%
Braunsteins rökiga whisky lagrad på Oloroso sherryfat har visat sig vara en vinnande kombination. Den spanska faten, som lagrat den mörka söta sherryn, tillför en djup och rik karaktär av torkad frukt och choklad till det karakteristiska friska och fruktiga Braunstein-destillatet. Rökigheten tonar fram i gommen när den mörka, komplexa och lätt söta whiskyn avnjuts.

Braunstein Library Collection 16:2 46%
Sist ut ikväll var en rökig whisky lagrad på bourbon och romfat, som ursprungligen destillerades med rökmalt med en fenolhalt på 60 ppm. Lagringen i bourbonfaten gör att röken i whiskyen verkar oförstörd och kompromisslös, men samtidigt ger den slutliga mognaden i romfat whiskyn en mjuk och mild touch.

Då detta var en whiskyprovning inte enbart för KWS medlemmar så gjordes ingen sedvanlig betygssättning men dessa sorter kanske återkommer i våra slutna provningar framöver.

Whiskyprovning "Skottland VS Japan"

2018.05.18

Då var det åter igen dags för whiskyprovning och en trevlig samkväll med sällskapet. Uppslutningen var riktigt bra och lokalen var fylld till sista plats. Ordförande började kvällen med att informera lite om det unika tillfället vi fått att prova Braunstein whisky i sommar vilket inte kunde komma mer lägligt då vi vid årsmötet bestämde oss för att köpa ett eget fat från just Braunstein.

Så över till kvällens höjdpunkt som kom att bli en drabbning mellan Skottland VS Japan. Det blev intressant att se hur Nikka och Yamazaki skulle förhålla sig mot rökiga Ben Riach och Bowmore.

Nikka All Malt 10 YO 40% (427)
En helt fantastiskt ful flaska som aldrig kommer att vinna några estetiska priser, men det är nog inte meningen heller. En ganska mild och lite krämig doft som påminner om likör av chokladtyp som växer med att den får luftas. Inte den smak man förväntat sig efter att ha doftat men en trevlig vardagswhisky.

Betyg: 67,4

The Yamazaki 12 YO 43% (40179)
Doften inleder med ett fruktbombardemang för att efter en stund övergå till apelsin samt en blomdoft som man inte kan sätta ord på. Den bjuder på rejält mycket i doften och är allt annat än återhållsam. I smak är det pang på direkt med frukt, apelsinmarmelad och kola. Söt men utan att bli sliskig. Det finns inget att riktigt klaga på här men den är inte heller så spännande att man ramlar av stolen. Den är snäll och len utan att alls bli tråkigt, en fin och välgjord whisky och även kvällens segrare.

Betyg: 75,5

Ben Riach Curiositas 10 YO 40% (10405)
Curiositas är mycket rökigare än det vi vanligen träffar på hos whiskysorterna från Speyside. Den har en ganska kraftfull doft, lite råsprit och tjära. BenRiach har en mjuk och fyllig smak, med inslag av honung och vanilj. Den mjuka stilen kompletteras av en lång eftersmak med toner av kryddor och choklad. Härligt avslut med en distinkt skjuts av mycket rök (ej tjära mest rök). Smaken avtar dock ganska fort medans röken hänger kvar en stund.

Betyg: 73,3

Bowmore Tempest VI 10 YO 54,9% (85543)
Bowmore brukar nästan aldrig göra en besviken men i Tempest har de gjort ett bottennapp även om det rådde delade meningar i sällskapet. En mild och fruktig doft med lite kanel och även smaken är fruktig och lite citrus över sig innan den går över till söta toner av vanilj och nogat. Eftersmaken sitter i ett bra tag och bjuder även här på lite citrus och salta toner. En okay whisky men man hade hoppats på mer av en Bowmore.

Betyg: 56,9

Dalmore whiskyprovning

2018.02.21

Vi hade denna kväll fått möjligheten att pröva den enastående highlandwhiskyn Dalmore, presenterad av Björn Olsson, förflutet inom cocktailvärlden där han gjort sig ett namn inom bartendersverige. Idag är Björn brand ambassador för Dalmore i Sverige. Björn har fått väldigt bra omdömen från klubbarna i söder under hans provningar.

Luceo Non Uro. I Shine, Not Burn. Mottot som Colin of Kintail (Mackenzie-klanen) fick som tack för att han räddade den skotske kungen Alexander III från att bli ihjälstångad av en hjort under en kunglig jakt. Klanen fick även rätten att använda den tolvtaggade hjorten i sitt emblem som nu finns i Dalmore´s logga, som annars enbart får brukas av kungen.

Björn som är en mycket engagerande och kunnig person lärde oss en massa nyttiga och onyttiga kunskaper om Dalmore, dess produktion, historia men framför allt om den whiskyn de just nu har att erbjuda via Systembolaget.

Under kvällen skulle 6 olika Dalmore whisky provas men när Björn avslutningsvis tar fram de vita handskarna började vi fundera vad som var på gång. Det var dags för huvudnumret som skulle få avrunda kvällen, en Dalmore 21 YO som är en av ca. 20 flaskor som kommit till Sverige.

Dalmore vintage 46% (501)
Dalmore är mest kända för att lagra sin whisky på sherryfat, men sedan några år tillbaka så finns destilleriets första whisky lagrad på "vanlig" ek att tillgå - The Dalmore Vintage 2006. Whiskyn är lagrad i first fill bourbonfat i 8 år, sen i ytterligare 2 år i utvalda bourbonfat för en slutputs. En smakrik och kryddig whisky som lämnar en lätt torr smak av vanilj i munnen. Ingen bitterhet. En mycket god och relativt prisvärd brukswhisky som de flesta verkade gilla.

Dalmore 12 YO 40% (87510)
The Dalmore 12 YO är kraftfull och elegant på samma gång. Whiskyn får sin unika karaktär genom att hälften av lagringen sker på amerikanska ekfat och den andra hälften på oloroso-sherryfat. Doften har toner av citrus, apelsiner, mörka plommon och choklad. I smaken finner man mycket citrus, men även kaffe och kanel. Helt enkelt en ganska "medel" whisky jämfört med det övriga i kvällens startfält.

Dalmore 15 YO 40% (87746)
Dalmore 15 years har lagrats på utvalda sherryfat, innan dess har den dessutom mognat i 13 år på amerikanska bourbonfat. Man skulle kunna beskriva den som en väldigt komplex och elegant whisky. Den ger en otrolig doftupplevelse, man skulle kunna sitta och bara lukta på den hela kvällen. Smaken gör en inte direkt besviken heller, den känns väldigt slät och mjuk, nästan som honung. Avslutningen är lång och värmande i halsen, en underbar eftersmak som håller i sig länge. Topp tre bland kvällens whiskys.

Dalmore 18 YO 43% (85157)
Dalmores 18-åring lagrades inledningsvis i amerikanska fat i 14 år innan whiskyn överfördes till spanska sherryfat där whiskyn fick mogna i 3 år. Slutligen fick den ett år på upprättstående sherryfat för att få fram denna klassiker. Mycket fina fattoner med inslag av violer och nejlika blandas med lite bränd sötma och toner av torkad frukt. Smaken är elegant med en hög läcker viskositet och här hittar man bortsett från choklad och toffee även apelsin. Dock så hade man väntat sig lite mer av en 18 årig whisky.

Dalmore Cigar Malt Reserve 44% (85875)
En kraftfull whisky som har fått namnet Cigar Malt Reserve och har skapats i första hand för att kopplas ihop med cigarrer. Den är lagrad på 30 år gamla Oloroso Sherry butts, amerikansk vit-ek och Premier Cru Cabernet Sauvigono-fat, vilket ger en smakrik upplevelse och koncis njutning. Söt doft av vanilj och kola möter en när man för näsan mot glaset. Efter ett tag kan man även känna lite kaffe toner som tittar fram. Till smaken är den även här på den söta sidan där man får en väldig kola smak som binder ihop sig väl med sherrytonerna. En väldigt speciell whisky som enligt kocken i sällskapet skulle smaka väldigt bra till en rejäl köttbit samtidigt som några rynkade på näsan.

Dalmore King Alexander III 40% (85053)
Dalmore King Alexander III, är uppkallad efter den skotske kung som gav klan Mackenzie emblemet med hjorthuvudet, som pryder alla Dalmore flaskor. Den här exceptionella whiskyn är också den enda whisky i Skottland, som är lagrad på sex olika typer av fat. Förutom sherryfat och bourbonfat är den lagrad på fat som innehållit cabernet sauvignon, madeira, portvin och marsala. Förutom Dalmores egen husstil med bl a päron hittade man toner av vanilj, marmelad, choklad och en del citrus. En underbar oljig eftersmak som håller i sig länge.

Dalmore 21 YO 42%
Massor av ljuvlig oloroso! Inte tung utan elegant flyktig med respekt för destillat och bourbon-ek. Smaken är balanserad och rund, sådär Dalmore-perfekt som är blender Richard Patersons signum. Smaken blir underbart komplex med toner av apelsinpralin och vit choklad, en mastig sötma som mynnar i rikligt med ljus oloroso. Efterklangen är lång och mjukt smekande med halvtorra oloroso-toner, frukten glider efterhand in i sprakande aromatisk ek, mycket fet krämig munkänsla när eken vinner.

Bortsett från 21-åringen som var lite i en klass för sig framröstades ganska tydligt The Dalmore King Alexander III som kvällens bästa whisky. Det var en hård kamp om andraplatsen där 15-åringen slog Vintage med en noslängd.

Under kvällens presentation lät vi ett whiskylotteri cirkulera runt bordet där vinsten var en 15-årig Dalmore (kvällen till ära givetvis) samt lite "giveaways" från Dalmore och kvällens vinnare blev en av våra nya medlemmar för i år, Lars Bodén. GRATTIS!

Då detta var en whiskyprovning inte enbart för KWS medlemmar så gjordes ingen sedvanlig betygssättning men dessa sorter kanske återkommer i våra slutna provningar framöver.

Årsmöte & whiskyprovning "sherry cask"

2018.01.27

Det var inte en slump att vårt första årsmöte blev av precis på vår 1-års dag, styrelsen tyckte helt enkelt det var en väldigt passande dag då den inföll på en lördag dessutom.

Förutom dom sedvanliga paragraferna som måste betas av erbjöd mötet på massa intressanta diskussioner och beslut, men det redovisar vi separat allt eftersom de blir aktuellt.

Vi hade också några medlemmar som tackat för sig efter bara ett år i sällskapet då dom kände att de inte riktigt hade tiden och prioriterar annat här i livet och samtidigt passar vi på att hälsa våra nya medlemmar Roger, Patrik, Kent, Lars och Henrik välkomna till sällskapet.

Men nu över till kvällens whiskyprovning och temat ikväll var "sherry cask" och vi fick prova sherry lagrad whisky från tre olika länder.

Armorik Sherry cask 46% (81215)
Först ut ikväll var en intressant 10 årig fransk whisky, Armorik Sherry cask. Denna franska whisky påminner mycket om en skotsk single malt. I doften känner man spår av gummi, torv och kola som tränger sig upp i näsan. Smakmässigt känner man  äpplen och sherry. En fräsch och livlig whisky. Kvällens vinnare med minsta möjliga marginal.

Betyg: 71,5

Hyde No.1 Limited Edition Sherry Cask 10 YO 46% (87016)
Kvällens andra whisky var en Irländare från Hibernia Distillers. Här rådde det delade meningar i sällskapet, en del tyckte den var helt okay medans några tyckte den påminde om diesel. Doften gav ändå en god balans mellan det fruktiga och de lite svagt sherryinspirerande nyanserna. En whisky med fyllig smak och medellång eftersmak som följer med hela vägen.  Ändå en intressant Irländare där man upplever doften något mer sherrynyanserad än själva smaken.

Betyg: 63,4

Blair Athol Sherry Cask 6 YO 46% (82874)
Sist ut ikväll var en Scotte från Blair Athol som har mognat i 6 år i ett och samma sherryfat från 2010-2016. Efter sin mognad tappades whiskyen upp av Càrn Mòr för Strictly i en begränsad utgåva om endast 750 flaskor. I doften känner man toner av rostad malt, lakrits och svart kaffe. Smaken känns ganska fruktig med inslag av russin och granatäpplen. Inte så mycket sherry som man trodde innan.

Betyg: 71,3