Provningar 2019
Whiskyprovning "Glen"
2019.11.16
Gråmulet och kallt väder ute då passar det bra att kliva in i värmen på SPiS för årets sista whiskyprovning. Kvällen började med ett styrelsemöte där bland annat nästa år aktiviteter spånades fram och det kommer nog bli ett minst lika intressant år som tidigare år och vi kommer rivstarta med ett lite speciellt årsmöte i januari.
Kvällen provning stod Patrik och Kent för och de hade hittat ett lite annorlunda men ett väldigt roligt tema för kvällen nämligen "Glen". Samtliga sorter heter eller börjar med just "Glen" och kvällen sista heter inget mindre än, just det - "Glenn".
Kvällen avslutades uppe i restaurangen på SPiS där vi huserar och som denna helg hade en speciell ölinspirerad trerätters middag i samarbete med Kiruna Bryggeri och dagen till ära fick vi vara med på premiärsläppet av deras nyaste ölsort Winterish Ale.
Betyg: 69,0
Glenallachie 15 YO 46% (80410)
Under femtio år var GlenAllachie Distillery ett av många i stort sett anonyma destillerier i Speyside, som inte gjorde något större väsen av sig utan jobbade på oförtrutet och gjorde single malt som till största delen användes i olika blends. I år lanserades de första GlenAllachie hit via Selected Malts.Den har en ganska frän doft med russin och söta kryddor och även i smaken fortsätter vi hitta russin men även banan, apelsin och mörk choklad. En ganska trevlig whisky.
Betyg: 72,0
Glen Moray Port cask 55% (81811)
Kul idé, att flytta över samma whiskykok till två olika vinfat, portvin och muscat (se nedan). Glen Moray är en helt vanlig Speyside-whisky som aldrig väckt någon uppmärksamhet egentligen. Forna moderbolaget Glenmorangie "uppfann" 'wood finish'-förfarandet så idén faller i god jord. Porten som kanske inte imponerar men det doftar malt och torkad frukt. Smaken är väldigt bra med massa fruktkaramell i början som övergår till en lång maltig finish. Med lite vatten så lyfter sig smakerna ytterligare, skön tuffhet!
Betyg: 77,0
Glen Moray Moscatel cask 54,2% (81443)
Systerfatet till portvinet (se ovan) är muscat som är ett speciellt sötvitvin som borde göra något kul med whisky? Jämfört med den portvinslagrade har muscat-upplagan som är mer dämpad i doften, en mix av sockerlag och äpple. I smaken lever denna om mer. Mycket äpple och päron. En lång temperamentsfull finisch som gifter sin härligt med gommen. Undvik dock att vattna denna, tappar i både doft och smak.
Betyg: 79,0
Glenn Blended malt 15 YO 55,6% (83452)
Förr var GLENN utan åldersangivelse men nu är GLENN en 15-årig skotsk single cask, buteljerad i cask strength och i 70cl-flaska. GLENN Kranen är destillerad juni 2004 och buteljerad 15 år senare i juli 2019 i cask strength 55,6%. GLENN är en blended malt, dvs den innehåller bara maltwhisky men från mer än ett destilleri. Den är rökig på ett sofistikerat och välbalanserat vis, lite aningar om gummi. Smakmässigt har den en bra tyngd, lite sötma som lindar in den torviga kryddan som känns som kanel och nejlika.
Betyg: 75,0
Mackmyra jubileumsprovning
2019.10.25
Efter många turer fram och tillbaka fick vi äntligen hit Mackmyra för deras jubileumsprovning som hölls på Ferrum där vi var 14 medlemmar och ungefär lika många externa gäster.
I år är det alltså 20 år sedan som Mackmyra började utmana de traditionella whiskyreglerna och satte Sverige på den internationella whiskykartan.
På denna whiskyprovning togs vi med på en resa om det svenska whiskyundret. Pionjärskapet och utmanandet av en konservativ bransch signerat Mackmyra - det svenska originalet. Vi provade whisky som förstärker berättelsen från flera av deras unika små 30-litersfat och vi fick även lära oss mer om hur produkten "Mackmyra Reserve" skapades.
Vi fick lära oss mer om det eleganta och det rökiga destillatet och hur de små 30-litersfaten påverkar mognaden och smaken. Mackmyra jobbar med tre olika standardfat, Bourbon, Oloroso och Amerikansk Ek som du kan välja att få i det som dom kallar elegant eller deras rökiga variant. Det vi testade ikväll var just dessa 6 varianter så vi väljer att bara skriva lite om Mackmyras egen redovisning om de olika fatens karaktärer.
BOURBON
ELEGANT
När whiskyn inte är rökig kallar de den Elegant. Är det fruktiga toner som får det att vattnas i munnen så är detta vägen att gå. Det eleganta receptet låter grundsötman från kornet komma till tals och ger dig en mjuk och finstämd whisky med rund bas och frisk blommighet. Vissa uppfattar denna whisky som mjukare och njuter av renheten och den lena smaken.
Vissa säger att antingen älskar man rökigheten eller så gör man det inte, rökig whisky lämnar i alla fall ingen oberörd. På Mackmyra röker de på svenskt vis, med enris. Det är ett hantverk som kräver både tid och precision, men resultatet är väl värt mödan. Röken från svensk torv och enriskvistar ger whiskyn en karaktärsfull, svenskpräglad personlighet. Resultatet är en komplex, välbalanserad, rökig whisky.
Då detta var en whiskyprovning inte enbart för KWS medlemmar så gjordes ingen sedvanlig betygssättning men dessa sorter kanske återkommer i våra slutna provningar framöver.
Whiskyprovning "whiskyregioner"
2019.09.27
Efter ett långt sommaruppehåll var det så äntligen dax för ännu en whiskyprovning med sällskapet. Kvällens dirigenter var Roger och Ulf som gav oss en resa genom Skottlands whiskyregioner och till detta hade de även plitat ihop ett litet quiz om just dagens ädla drycker. Segrare av quizet blev Klas och Martin (gäst) som med minsta möjliga marginal vann över de som kom tvåa.
Det är inte så lätt som man kan tro att pricka rätt bland regionerna, en Islay må då vara ganska enkel men att skilja på en Highland, Speyside eller t.ex. Campeltown är inte det enklaste.
Utöver detta hade vi även ett lotteri där priset ikväll var något så speciellt som Hven MerCurious, en majswhisky komponerad av Henric Molin Master Distiller hos Spirit of Hven. Det är ett av de mest delikata whiskyrecepten som skapats och balanserats på Hven och vinnare av denna utsökta whisky blev en av kvällens dirigenter, Roger.
Efter provningen åt vi en utsökt trerätters middag på SPiS som i sedvanlig ordning smakade alldeles utmärkt. Efter middagen avrundade några av oss kvällen på Bishops.
Auchentoshan Three Wood 43% (nr. 70902)
Betyg: 67,8
Longmorn 16 YO 48% (nr. 561)
Större delen av destilleriets produktion av single malt går till blended industrin och sätter sin prägel på Chivas Regals 18 åring. Tur dock att denna 16 åring finns så vi malt älskare kan njuta av den fantastiska whisky destilleriet gör. Doften är riktigt inbjudande med söta frukter som päron och ananas men även vanilj och kokos träder fram. Även i smaken träder frukterna fram och man kan även känna lite inslag av vanilj. En mycket trevlig Speyside som är komplex och bjuder på många lager av smaker.
Betyg: 69,0
Hazelburn Sherrywood 14 YO 49,3% (nr. 40538)
Hazelburn destilleras hos Springbank i Campbeltown som är deras orökiga destillat och har lagrats 14 år på Oloroso sherryfat. Namnet Hazelburn kommer från vad som en gång i tiden var Campbeltowns största destilleri som dock stängdes 1925. Dock så lever namnet kvar tack vare Springbank. Både i doft och smak träder de mustiga sherrytonerna fram sida vid sida med Hazelburns friska fruktiga karaktär, gröna äpplen blandat med mustig choklad. Detta är en komplex och välbalanserad whisky som känns väldigt inbjudande som även blev kvällens etta.
Betyg: 80,4
Glendronach Cask Strength 57,9% (nr. 11243)
GlenDronach Cask Strength Batch 7 har lagrats på fat som tidigare innehållit sherrytyperna Oloroso och Pedro Ximenes, vilket ger whiskyn en mörk och intensiv mahognyfärg. Cask Strentgh innebär att man har buteljerat whiskyn vid den alkoholhalt som naturen själv har valt. Doften är fyllig och komplex, där finns choklad, apelsin och nötter. Smaken är trots den höga alkoholhalten sherrymjuk med toner av vanilj, russin och en tydlig maltighet
Betyg: 74,5
Ardbeg Drum 46% (nr. 40506)
Med inspiration hämtad från Islay, Ardbegs hem, och dess traditioner av firande och festivaler, presenterar destilleriet en ny limiterad utgåva med karibisk twist - Drum Limited Edition, som är en hyllning till Ardbeg Day och för alla som älskar Ardbegs rökiga single malts. Ardbeg Drum är karneval i en flaska, och är den mest exotiska whiskyn i Ardbegs historia med toner av tropiska frukter så som bananer och ananas från fat som tidigare lagrat bourbon och rom. En riktigt fin whisky som så ofta när det kommer från Ardbeg.
Betyg: 75,1
Whiskyprovning "18-åringar"
2019.05.24
Då var det äntligen dags igen för whiskyprovning och en trevlig kväll med sällskapet. Uppslutningen var riktigt bra och lokalen var fylld till sista plats som så brukligt på våra provningar numera.
Före provningen hade styrelsen en kort sittning där det togs några snabba beslut framför allt gällande planeringen för kommande höst/vinter men det får vi återkomma om.
Temat denna kväll var "18-åringar" som Klas och Peter komponerat ihop och många trodde nog att det skulle dyka upp en och annan japanare eftersom Klas var precis hemkommen efter en whiskyresa från just Japan men ack vad vi bedrog oss.
Efter provningen åt vi en underbart god tvårätters middag som Johan på SPiS komponerat ihop och kvällen avslutades med lite mingel i baren och det blev även en sväng till Bishops för vissa innan vi avrundade för denna gången.
Åter till kvällens provning där vi kunde konstatera att vi bara hade skotsk whisky på bordet.
The Glenlivet 18 YO 43% (nr. 543)
Betyg: 78,4
Betyg: 76,3
Betyg: 81,5
Bowmore 18 YO 43% (nr. 80026)
Bowmore, som även är namnet på öns största stad, grundades redan 1779 och är ett av de sista destillerierna där man fortfarande använder sig av golvmältning. Bowmore's 18 åring är helt perfekt balanserad, med en värdig lagringstid, lagrad i de finaste Oloroso och Pedro Ximenés sherryfat. Mörk och djup rök är det första intrycket som möter näsan men också mörk choklad, mycket choklad. Väldigt smakrik och mycket god i munnen. Mycket choklad, dadlar, torvrök och en hel del sherry. Rejält söt och mycket välbalanserad med en härlig eftersmak som dock klingar av lite för snabbt. En mycket god och en tveklöst bra Bowmore.
Betyg: 84,7
Whiskyprovning - Loch Lomond Makes a Difference
2019.03.20
En solig vinterdag i mars gästades Kiruna och sällskapet av Henrik Aflodal, en av Skandinaviens ledande whiskyexpert som ägnat sig åt whisky på heltid sedan slutet av 1990-talet. Han är även journalist och grundare av maltwhisky-VM som i december 2018 avslutades för 5:e gången i Stockholm.
Vi blev hela 42 whiskyentusiaster som samlades på FiKA by SPiS för att lyssna på Henrik som tog oss med på en trevlig resa i doft och smak med några av finalisterna från malt-VM 2018. Henrik tog oss även på en intressant whiskyhistoria som oftast började med destilleriet som sedan kunde ta en tur runt halva Skottland innan han till slut landade i det vi hade fått upphällt i glaset.
Förutom Henriks lilla överraskning på slutet så var startfältet uteslutande finalister från malt-VM 2018 så det blev verkligen en whiskyprovning med whisky av världsklass vilket jag även tror samtliga av kvällens gäster skulle skakat hand på utan att blinka.
Men vi hade ju samlats här ikväll främst för att dofta och smaka på intressanta whiskysorter, kanske hitta en ny favorit eller bara få lite nya vinklingar på redan suveräna whiskysorter som vi ändå hade här ikväll.
Kilchoman Sanaig 46% (nr. 11202)
Deanston 12 YO 46,3% (nr. 85327)
Clynelish 14 YO 46%
Craigellachie 2006 51,5% ankarfat
Då detta var en whiskyprovning inte enbart för KWS medlemmar så gjordes ingen sedvanlig betygssättning men dessa sorter kanske återkommer i våra slutna provningar framöver.
Årsmöte & whiskyprovning "whiskyskola"
2019.01.26
Tanken var att vi skulle börjat kvällen med ett studiebesök på Kiruna Bryggeri men de avbokade i sista sekund så det får bli av en annan gång helt enkelt.
Men det blev en riktigt trevlig kväll ändå som inleddes med årsmöte innan far och son Magnusson tog över med whiskyprovningen där temat denna gång blev en liten whiskyskola. Vi skulle nämligen prova whisky framställda på olika sätt och med olika sädesslag. Det som dukades fram denna kväll var en blended, singel malt, grain, bourbon och en rye whisk(e)y.
Dessa whiskys var väl inte de bästa vi provat i sällskapets historia men det var riktigt intressant att ställa och jämföra dessa mot varandra och vi kan avslöja att det inte var så lätt att gissa rätt på dessa.
Kvällen avslutades med lite trevlig mingel och whiskysnack i bastun för en del av medlemmarna.
Tullamore Dew rum cask 43% (nr. 82239)
Betyg: 59,8
Betyg: 55,6
Betyg: 57
Betyg: 55,1
Betyg: 52,3