Whisky & cigarr

MY FATHER LA PROMESA ROBUSTO GRANDE

Cigarren börjar med cayennepeppar som lägger sig och kittlar lite lätt i munnen. Snart lägger sig dock denna peppar något och fram träder istället tydliga smaker av cederträ och muskiga toner av nötter, örter, espresso och säd. Efter ett tag kommer det även toner av flora som lyfter helheten till en ny nivå. Under andra tredjedelen fortsätter cigarren att ge ifrån sig en uppsjö av smaker. Det är främst cederträ och muskiga toner som står i centrum men man möts nu även av kakao och mer espresso. Den tydliga floran ligger också kvar. Cigarrens sista del innehåller fortsatt mycket musk och flora och dessa backas upp av mer nöt, ceder, kaffe och kakao. 


MACANUDO ORANGE ROBUSTO

Till en början så kommer smak av trä tillsammans med en krämig känsla. Det framträder också lite jordiga toner som passar mycket bra ihop med träsmaken. När man kommit en bit in i rökningen så blir man påhälsad av smak från choklad och lite mandel. Alla gottegrisar där ute vet att detta är en riktigt lyckad kombination. Det ger också en bra dynamik till cigarren då trä och jord mot choklad och nötter är ett ganska stort hopp. Det hela ger en häftig upplevelse och något att prata om när man sitter med sina vänner och avnjuter sin Macanudo. 


ENCLAVE HABANO ROBUSTO

Cigarren börjar med ganska många smaker, här samsas toner av nötter, choklad, ceder och lite grädde. Smaken av choklad är tydligast medan nöt, ceder och grädde ligger mer i bakgrunden som accenter. Smaken av ceder levererar även viss sötma som lägger sig på tungan och kompletterar smakprofilen. Vid retrohalering så blir dock cedern mer pepprig i sin karaktär. När man kommer in till andra tredjedelen så tar cedern över och chokladen går tillbaka något. Ungefär halvvägs in i rökningen kommer dock chokladen tillbaka och de båda smakerna slåss om att få stå i rampljuset, allt med nötterna och grädden hela tiden ligger som accenter. Fram mot sista tredjedelen så kommer det smak av peppar och även kryddigheten tilltar. Cedersmaken ligger kvar och chokladen ligger jämna steg med den nya smaken av peppar som blivit allt mer framträdande. Grädden och nötterna är nu nästan helt borta. Cigarren går aldrig varm så man kan röka den in till stubben och den känns lika tydlig och fin i smakerna ända in i mål. 


ROCKY PATEL FIFTY-FIVE CORONA

Direkt från start så möts man av lättare peppartoner tillsammans med lite syrlighet och smaker av jord och blöt bark. Efter ett tag så lugnar syrligheten ner sig, pepparn blir något tydligare och utöver jord och bark hittar man även lite toner av kaffe. Under andra tredjedelen så går pepparn fram något och smaken av kaffe ändrar karaktär från en mer espresso-lik ton till en lite lättare bryggkaffe. Utöver tidigare smaker så hittar man en karaktär som bäst kan beskrivas som grillat kött. Cigarren blir också lite mjukare på paletten och smakerna balanserar ännu mer än tidigare. Sista delen av cigarren bjuder även den på lite förändringar i smakprofilen. Subtila toner av choklad och kaffe ligger kvar tillsammans med pepparn. Röken har nu blivit rikare och tjockare och alla de smaker som man får stiftat bekantskap med gör en sista hälsning innan det är dags att lägga ifrån sig rökverket.


CASA TURRENT CUBA DOUBLE ROBUSTO

Cigarren börjar med viss kryddighet med toner av peppar. Detta lugnar ner sig efter ett tag och ger plats åt toner med trä och nöt. Samtidigt så tilltar sötman, vilket ytterligare hjälper till att föra fram smakerna. I andra tredjedelen så blir profilen allt mjukare efter den mer kryddiga inledningen. Detta gör att man kan fokusera mer på de underliggande tonerna som fortfarande är de samma sedan tidigare, men nu blivit tydligare. Sötman ligger kvar ändra till cigarrens sista del. Då avtar sötman någon, men försvinner inte helt. Fram kommer återigen den kryddighet som vi hittade i början av cigarren och den blir allt mer påtaglig ju närmare slutet man kommer.


STEFFO 52X6 CORONA GORDA

Cigarren börjar med en kropp runt medium, det finns en kryddighet och en smak av svartpeppar tillsammans med lite trä. Efter ett tag så lugnar dock kryddigheten ner sig, även om den inte varit överväldigande innan. Det kommer fram mer smak av ljust trä vilket blandar sig väl med kryddigheten och svartpepparn. Hela upplevelsen känns välbalanserad och behaglig, det finns inget direkt som sticker ut och pockar mer på uppmärksamheten än något annat. Ytterligare en bit in i rökningen så gör sig lite annars klassiska madurosmaker påminda, det är lite sötare och mörka toner av exempelvis kaffe, kakao och lite läder. Andra halvan går mer åt en medium/full kropp men som helhet bjuder cigarren på en medium kropp. Mot slutet tar smaken av trä allt mer plats.