Provningar 2020

Årsmöte & whiskyprovning "Game of thrones"

2020.01.31

Åren går fort när man har skoj och det var återigen dax för årsmöte med sällskapet. Nytt från och med i år är att styrelsen kommer att hålla i årsmötets whiskyprovning och kringaktiviteter.

Kvällen började med lite mingel där medlemmarna bjöds på en helt egenkomponerad whiskydrink som vi under kvällen hade namntävling på och vad SPiS lovat så kommer drinken tas med på deras nästa drinklista. Det vinnande namnet då, ja det blev "KWS Northern Bulleit".

Efter lite minglande var det då dax för årsmötet där vi betade av dagens agenda och lite kortfattat kan nämnas att Heidi Ranner röstades in som ledamot i styrelsen och vi passade även på att hälsa vår nya medlem Martin Rönnebro välkommen till sällskapet. 

Sedan var det hög tid för kvällens höjdpunkt, whiskyprovningen och kvällens tema var inte mindre än "Game of Thrones" så vi hade 8 whisky som skulle testas ikväll. I samband med detta körde vi även en frågesport och ett whiskylotteri med samma tema och det såg ut som att samtliga närvarande var väldigt nöja med kvällen.

Efter whiskyprovningen hade vi besök av Fredrik Kangas från Kiruna Bryggeri som berättade lite om deras resa och han fick även svara på en hel del frågor som våra medlemmar ställde. Kvällen avslutades med bastu där vi bjöd på första ölen, givetvis från Kiruna Bryggeri kvällen till ära.

Dalwhinnie Winter´s Frost - GoT House Stark 43%
Dalwhinnie är ett bortglömt ess i leken som samlar damm i Classic Malts-serien. Självklart får familjen Stark denna whisky som döpts till Winter's Frost, huset är ju Warden of the North med sätet Winterfell. Dalwhinnie är också vinterklätt med sitt läge mellan de stora bergen i Skottland. Det här är bra. Enkel pigg doft av gräs och äpple. Smaken gör större väsen av sig. Saftig fruktig mun med syltkaka som blir varm av polerad ek och rökfärgad gummipackning. Eftersmaken är savande lång av sherry-frukt, en virvel av torvrök dansar in likt vårsnö.

Betyg: 75,1

Cardhu Gold Reserve - GoT House Targaryen 40%

För Diageo är Cardhu mer "kunglig" på grund av kopplingen till storsäljaren Johnnie Walker. Destilleriet tillhörde Alexander Walker när han slöt upp i DCL på 1920-talet. Daenerys Targaryen, mother of dragons, får denna whisky i gåva. En stark kvinna liksom kvinnorna i släkten Cumming. Elizabeth drev upp Cardow Distillery till ett av tidens stora och respekterade tillsammans med svärdotter Helen. Enkel doft av karamell och hallonbåt som omges av smörig vanilj. Smaken kommer i nivåer. Fruktkaramell blir eterisk med kanelstång, mot slutet sammanförs elementen i en aromatisk ton av hallonbåtar. Fruktkarameller bär länge och breddas av fruktkaka och lite bröstkaramel.

Betyg: 63,4

Lagavulin 9 YO - GoT House Lannister 46%

Islays kejsare Lagavulin tillskrivs Huset Lannister där endast fadern är värdig gåvan, den grymme Tywin som är lika kompromisslös och tydlig som Lagavulin. Den här 9-åringen sorterar fantastiskt bra vilket beror på den "nya" styrkan 46% ihop med friska 1st fill bourbon barrels som lyckas strukturera röken utan att klema dit den med för mycket sötma. Mycket torv och matolja i doften och söt torvrök och hallon i munnen, mot slutet lite rökig sur ved. Allt som man vill ha i en Lagga finns där utspritt över tid. Just Lagavulin är Islays bästa regissör, whiskyn vet hur man sprider ut pjäserna scenografiskt och skapar en sammanhållen föreställning

Betyg: 81,9

Talisker Select Reserve - GoT House Greyjoy 45,8%

De stora smakerna är kvar, det är nu Diageos GoT-satsning visar klass. Talisker från ön Skye har med rättat landat på The Iron Throne med Huset Greyjoy. Hårdast av alla, väderbitna krigare på krigsskepp. Precis som Talisker ruskigt värre. Sin vana trogen är Talisker-nosen stum. Det luktar parfym och jordiga bajstoner. Söt start i munnen, rik torkad frukt som mot slutet blir mer kryddig och söt torvrök. Lite vatten får doften att lätta, lång tjock fruktmatta i avslutet med smak av tjära och sotig tobak. Smaken lyfter verkligen vattnad, fortfarande enkel men ack så god

Betyg: 79,3

Clynelish Reserve - GoT House Tyrell 51,2%

Kvällens segrare hittar vi i Clynelish, den enda whiskyn tappad vid fatstyrka 51,2%. Huset Tyrell är ett av de rikaste och mäktigaste i Westeros. Stammodern Olenna var den ende som kunde stå emot Tywin Lannister. Precis som Clynelish en intelligent moralisk varelse. Doften är ganska frän med toner av svettig ost men med lite vatten kommer det fram lite karamell och vanilj. De äldre faten tar över i munnen och känner en lång frukteruptiv final med lite borstad ek. Tropisk frukt expanderar ihop med fruktsyrup och en varm kryddsötma.

Betyg: 86,8

Oban Bay Reserve - GoT The Night's Watch 43%

The Night's Watch föräras en svartmålad Oban-flaska. De tappra försvararna av mänskligheten, vid Castle Black och den vita muren mot nordmarkerna där de odöda hotar, förtjänar något värmande och stärkande. Och så får man sockervadd i nosen som spricker upp i ungkola men räddas av tutti frutti - simpel men med charm. En för ung blandning som fylls ut av sherry butts. Det smakar ungdomligt av fruktkola, därpå lite fruktig med äpple och päron. Lång lugn stillsam avslutning, ekig med linolja som ändar i en skvätt sherry

Betyg: 80,6

The Singleton Select - GoT House Tully 40%

Glendullan är ett fint ställe som ligger i Dufftown ett stycke från legendariska Mortlach. Spriten har karaktär och tillägnas Tully-huset som regerar i flodlandet. Whiskyn har en fyllig halvtorr arom av skumgodis med grästuvor. Smaken är sammansatt och syltig med frisk fruktighet, mot slutet citrusskal och marmelad plus intressant sotighet. Avslutet är stramare med fenoler, en lång bakad rostbrödsfeeling. Precis som Tully-karaktärerna inte särskilt framträdande i whiskyserien men det är gott och funkar finfint framför TV-rutan.

Betyg: 70,3

Royal Lochnagar 12 YO - GoT House Baratheon 40%

Baratheon-huset har fått denna kungliga whisky vilket är naturligt eftersom Robert ju var den senaste regenten av rang. Den här doftar underbart av rostat fullkornsbröd och cigarrök/gummi plus sherrylik lemonad och matbanan. Smakar malt och krämig fruktsyrup men tunnas ut av tvål och brûlée, exiten hackar liksom, avslutningen är ren och halvlång, trots de många åren.

Betyg: 72,7