provningar

Whisky - livets vatten

Här kommer vi presentera all whisky och annat gott som vi provat under åren med både bilder och kommentarer.

Whiskyprovning "18-åringar"

2019.05.24

Då var det äntligen dags igen för whiskyprovning och en trevlig kväll med sällskapet. Uppslutningen var riktigt bra och lokalen var fylld till sista plats som så brukligt på våra provningar numera.

Före provningen hade styrelsen en kort sittning där det togs några snabba beslut framför allt gällande planeringen för kommande höst/vinter men det får vi återkomma om.

Temat denna kväll var "18-åringar" som Klas och Peter komponerat ihop och många trodde nog att det skulle dyka upp en och annan japanare eftersom Klas var precis hemkommen efter en whiskyresa från just Japan men ack vad vi bedrog oss.

Efter provningen åt vi en underbart god tvårätters middag som Johan på SPiS komponerat ihop och kvällen avslutades med lite mingel i baren och det blev även en sväng till Bishops för vissa innan vi avrundade för denna gången.

Åter till kvällens provning där vi kunde konstatera att vi bara hade skotsk whisky på bordet.

The Glenlivet 18 YO 43% (nr. 543)
The Glenlivet Distillery ligger i Speysideregionen, alldeles vid floden Livet, därav namnet. Denna 18-åring är lagrad i både amerikansk och europeisk ek, i ex-bourbon respektive ex-sherry fat. Mycket behaglig och inbjudande doft inlindad i en fruktig ton av päron och äpplen, en fräsch och frisk doft. Smaken känns även den väldigt fruktig men man känner även lite toner av vanilj och honung med en väldigt len och lång eftersmak. En mycket trevlig och ytterst behaglig whisky.

Betyg: 78,4


Highland Park 18 YO 43% (nr. 437)
Kvällens andra whisky blev ett återseende av 18 åriga HP som vi provade för något år sedan, denna gång med lite bättre betyg än sist men ändå kvällens jumbo. Highland Park 18 YO har trots allt vunnit många fina priser, bland annat som världens bästa Single Malt. En rik och komplex whisky men ändå så mjuk och angenäm. Man kan känna en söt lite lätt rökig doft, även lite fruktiga sherrytoner. I smaken hittar man honung, kanel, frukter och en mild rökighet. Så kraftfull men samtidigt mycket snäll mot gommen.

Betyg: 76,3

Glendronach 18 YO 46% (nr. 86997)
GlenDronach 18 YO har lagrats på Oloroso-sherryfat i 18 år. Whiskyn är inte filtrerad vilket gör att den kan bli lätt grumlig vid tillsats av vatten. Den buteljeras vid 46% och har fått sin rika naturliga färg från fatlagringen. En distinkt fruktdoft med torkade russin, fikon och mörk chocklad och smaken påminner om en sockerkaka fullspäckad med frukt och choklad. Relativt lång eftersmak som är ganska torr men ändå syltig och full med frukt. Fruktigheten vill nästan aldrig ta slut och ligger kvar på tungan och i gommer länge. Det här är klass, en sherrybomb i dess rätta bemärkelse.

Betyg: 81,5


Bowmore 18 YO 43% (nr. 80026)
Bowmore, som även är namnet på öns största stad, grundades redan 1779 och är ett av de sista destillerierna där man fortfarande använder sig av golvmältning. Bowmore's 18 åring är helt perfekt balanserad, med en värdig lagringstid, lagrad i de finaste Oloroso och Pedro Ximenés sherryfat. Mörk och djup rök är det första intrycket som möter näsan men också mörk choklad, mycket choklad. Väldigt smakrik och mycket god i munnen. Mycket choklad, dadlar, torvrök och en hel del sherry. Rejält söt och mycket välbalanserad med en härlig eftersmak som dock klingar av lite för snabbt. En mycket god och en tveklöst bra Bowmore.

Betyg: 84,3

Talisker 18 YO 45,8%
Sist ut var en 18 årig Talisker som även var kvällens favorit tätt före Bowmoren. Talisker är ett whiskydestilleri beläget på ön Isle of Skye och är det enda destilleriet på ön.  Den har en mycket ren och fin doft, torv, rök och peppar i bra balans. Gröna äpplen och den där omisskännliga Taliskerkänslan. Smaken är underbar med toner som känns igen, mycket kryddig, främst peppar, men också chili och en känsla av nougat. Homogen och väldigt mungod med en lång härlig eftersmak. Detta är en riktigt bra whisky, och definitivt en av de bästa Talisker jag smakat.

Betyg: 84,7

Whiskyprovning - Loch Lomond Makes a Difference

2019.03.20

En solig vinterdag i mars gästades Kiruna och sällskapet av Henrik Aflodal, en av Skandinaviens ledande whiskyexpert som ägnat sig åt whisky på heltid sedan slutet av 1990-talet. Han är även journalist och grundare av maltwhisky-VM som i december 2018 avslutades för 5:e gången i Stockholm.

Vi blev hela 42 whiskyentusiaster som samlades på FiKA by SPiS för att lyssna på Henrik som tog oss med på en trevlig resa i doft och smak med några av finalisterna från malt-VM 2018. Henrik tog oss även på en intressant whiskyhistoria som oftast började med destilleriet som sedan kunde ta en tur runt halva Skottland innan han till slut landade i det vi hade fått upphällt i glaset.

Förutom Henriks lilla överraskning på slutet så var startfältet uteslutande finalister från malt-VM 2018 så det blev verkligen en whiskyprovning med whisky av världsklass vilket jag även tror samtliga av kvällens gäster skulle skakat hand på utan att blinka.

Men vi hade ju samlats här ikväll främst för att dofta och smaka på intressanta whiskysorter, kanske hitta en ny favorit eller bara få lite nya vinklingar på redan suveräna whiskysorter som vi ändå hade här ikväll.

Kilchoman Sanaig 46% (nr. 11202)

Namnet Sanaig kommer från en liten inhavsvik strax norr om destilleriet med vassa sönderrivna klippor som sträcker sig mot det vilda havet i öster. Sanaig är ett giftermål av whisky som lagrats på Oloroso sherryfat och bourbonfat. Spännande doft av rök och hav som kämpar emot sherrytoner. Dock är sherrytonerna mer framträdande i smaken än i doften där plommon och russin i en chokladförpackning står för fiolerna. Samtidigt finns det syrliga frukter där i form av en hel del apelsin och äpplen. Det stora lyftet kommer efter någon droppe vatten, smaken blir bredare och mer expansiv. Whiskyn känns äldre än vad den är, på ett naturligt och balanserat vis. En god och njutsam skapelse.

Deanston 12 YO 46,3% (nr. 85327)
Deanstons whisky har lagrats i Bourbonfat i minst 12 år. En trevlig doft med inslag av malt, smörkola, vanilj och honung och en härlig kryddig fatkaraktär. Doftar mycket trevligt. Smaken är mycket behaglig med inslag av honung, kola och vanilj men i eftersmaken biter eken ifrån rejält som ebbar ut i ett tort avslut. Det finns en hint av någonting bittert i eftersmaken som man inte riktigt kan sätta ord på. Annars en riktigt trevlig tolvåring med en klart egen karaktär och vilja.

Dalwhinnie 15 YO 43% (nr. 572)
Destilleriet, som är beläget vid foten av berget Meall Cruaidh, titulerar sig som det högst belägna destilleriet i Skottland, 327 meter över havet och hävdar också att det är det kallaste destilleriet i Skottland med en snitt temperatur på endast 6° C. Whiskyn är lagrad på ex bourbon fat av amerikansk ek. Ljuvlig rund doft av honung och vanilj som dominerar, anar även lite toner av apelsin och päron. Smaken är extremt försiktig, mjuk men med en aning sälta, nästan lite vinaktigt. Oerhört len på tungan innan fatet försikteligen gör sig till höres. Bör inte vattnas för mycket, då tappar den för mycket och eftersmaken blir lite "mesig".

Clynelish 14 YO 46%
Clynelish är en läcker och karaktäristisk whisky från en av Skottlands nordligaste destillerier, som är belägen på Brora den stormiga nordöstra kust. Åldrat 14 år i Speciellt utvalda ekfat och sedan tappat på flaska vid 46%, detta är en lätt Single Malt men ändå med fast kropp och maritima noter. Doften, vilken är frisk och lätt, slår emot en med en sötma och fruktighet. Här finns lite vanilj, äpple/päron och citrus. I bakgrunden även något som påminner om det gamla Jenka tuggummit. I smaken känner man en mild rökighet, något tjärig med toner av havssalt. Här finns en bränd touch av något man tyvärr inte kan sätta fingret på. Munkänslan är ganska frisk och något fyllig till en början, därefter sprider sig en viss spritighet. En riktigt tilltalande whisky helt enkelt.

Loch Lomond Inchmurrin 46% (nr. 485)
Kvällens huvudmalt, Loch Lomond Inchmurrin har fått sitt namn efter den 'gröna ön' Inchmurrin som ligger i sjön Loch Lomond som i sin tur destilleriet har fått sin namn ifrån. Doften ger en fruktig ton med inslag av apelsin och aprikos. Här finns också honung, vanilj och mandel. Efter en liten stund i glaset framträder det en mjuk och behaglig toffeeton. Smaken ger en mycket fruktig med tydlig fatkaraktär. Mandel, apelsin och honung är mest framträdande. Lite aningar av svag rök finns det också. En inte alls så tokig whisky som var avsevärt bättre än väntat.

Craigellachie 2006 51,5% ankarfat
Slutligen kom vi till Henriks special malt som var en craigellachie vars destilleri ligger i byn med samma namn och är ett destilleri som inte har gjort sig något stort namn som single malt. Det som var unikt med denna är att den slutlagrats i ett 40 liters ankarfat vilket gav den en helt annan dimension. I doften möter vi "moderna" toner som vanilj och frukt, men det är de ruffigare sidorna av Craigellachie som dominerar, man känner underbart råa och grova toner i framsätet. Smaken känns inledningsvis något snällare med rejält söt vanilj. Sedan kommer de brutalt svavliga tonerna från destillatet ihop med motoroljan och cykelkedja. Eftersmaken är härligt rå, som en blandning av motorsmuts, torrt gräs och citronjuice. Det är som att någon skulle ha försökt göra whiskyn mer städad, men inte lyckats. Och jag menar det på allra mest positiva sätt. En helt underbar whisky helt enkelt.

Då detta var en whiskyprovning inte enbart för KWS medlemmar så gjordes ingen sedvanlig betygssättning men dessa sorter kanske återkommer i våra slutna provningar framöver.

Årsmöte & whiskyprovning "whiskyskola" 

2019.01.26

Tanken var att vi skulle börjat kvällen med ett studiebesök på Kiruna Bryggeri men de avbokade i sista sekund så det får bli av en annan gång helt enkelt. 

Men det blev en riktigt trevlig kväll ändå som inleddes med årsmöte innan far och son Magnusson tog över med whiskyprovningen där temat denna gång blev en liten whiskyskola. Vi skulle nämligen prova whisky framställda på olika sätt och med olika sädesslag. Det som dukades fram denna kväll var en blended, singel malt, grain, bourbon och en rye whisk(e)y.

Dessa whiskys var väl inte de bästa vi provat i sällskapets historia men det var riktigt intressant att ställa och jämföra dessa mot varandra och vi kan avslöja att det inte var så lätt att gissa rätt på dessa.

Kvällen avslutades med lite trevlig mingel och whiskysnack i bastun för en del av medlemmarna.

Tullamore Dew rum cask 43% (nr. 82239)
Irländsk whiskey med smaker av karibisk rom? Det är nu
verklighet när den irländska Tullamore D.E.W. 2018 lanserat sin nya whiskey XO Caribbean Rum Cask Finish. En trippeldestillerad malt- och grainwhiskey lagrad på fat som tidigare innehållit Demerararom. XO är en mycket smakrik whiskey, ändå mjuk och "krämig" med toner av karameller och banan. En riktigt fin blended som faktiskt fick högst betyg denna kväll.

Betyg: 59,8

Arran Small batch fino sherry 54,2% (nr. 40296)
Arran är ett av Skottlands yngre destillerier grundat 1995 på ön med samma namn. Ön, känd som Skottland i miniatyr på grund av sin skiftande natur och av samma anledning ett populärt turistmål. Som inte whisky vore nog. Arran är ett destilleri som blandar toppar med dalgångar och denna var väl inte en av deras bästa. Denna har en nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, tobak och vanilj. En helt okay vardagswhisky men inte mer.

Betyg: 55,6

Nikka Coffey grain 45% (nr. 11423)
Whiskyn destilleras i de historiska Coffeypannorna vid Miyagikyo i östra Japan. Den söta, nästan liköraktiga, karaktären beror på att råvaran är majs till skillnad från skotsk grainwhisky som oftast görs av vete. Resultatet är en kryddig och fruktig whisky i en robust och mycket angenäm stil. Lite annorlunda och extra intressant att prova, eftersom den är gjord enbart på majs.

Betyg: 57

Blanton´s Original single barrel 46,5% (nr. 86060)
Världens första kommersiella single barrel bourbon, först lanserad i USA 1984. Blanton´s tillverkar handgjord högkvalitetsbourbon från Kentucky, USA. Blanton´s bourbon är aldrig blandad, utan buteljeras ett fat i taget, för hand. Doften är inbjudande med kola- och vaniljinslag, smaken är mjuk och rund med lätt brända sockertoner, vanilj och karamell. Fint diskret inslag av mogna apelsiner med avslutande kryddighet och ek som en sista touch. En god och välgjord bourbon.

Betyg: 55,1

Bulleit Rye 45% (nr. 495)
Även Bulleit kommer från Kentucky och är kanske mest känd för sin bourbon. Rågwhiskyn är lite vildare, mer rivig och har mer kropp. Men detta behöver nödvändigtvis inte innebära att så är fallet med Bulleit. Bulleit Rye Whiskey är en prisbelönad rågwhiskey som endast tillverkas i små satser. Nyanserad doft med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av torkade aprikoser, apelsin och nötter. Kraftig men len smak med tydlig karaktär av kolade ekfat. De flesta har lite erfarenhet av rågwhiskey överlag men vi kan ändå känna att denna var helt okay!

Betyg: 52,3