Provningar 2021

Whiskyprovning "distillers edition 2019"

2021.11.12

Livet återvänder sakta ur pandemins järngrepp och äntligen kunde vi träffas igen med sällskapet och vilken uppslutning vi fick, det märktes att uppehållet varat alldeles för länge då mången strupar verkade torra på whisky.

Denna provning var komponerad av Joakim och Göran och kvällens tema var "distillers edition 2019" plus en liten joker som vi smög in i sista stund bara för att få lite mer att fukta våra torra gommar med.

Efter provningen var det så dax för en trevlig middag där SPiS hade knåpat ihop en whiskyinspirerad rätt enkomt för sällskapet som bestod av ört & chilibakad kycklingfilé som serverades med rostad potatis, whiskygräddsås och sauterade grönsaker, underbart gott. Kvällen avslutades med ett bastubad för de som så önskade där det fortsattes pladdra högt och lågt om - just det "whisky".

Så över till kvällens uppställning: 

Cragganmore distillers edition 2019 - 40% (40650)
Först ut ikväll var en single malt från Cragganmore, som inte har mer än sin 14 åring och denna årliga Distillers Edition på marknaden. Det mesta av deras malt går till några av världens mest sålda blandningar, Johnnie Walker Green Label. Den har en fyllig söt doft, vanilj, smörkola och nybakt bröd. Den har runda fina smaker med toner av citrus, frukter och lite rökig tobak som avrundas med lite lakrits i eftersmaken. Man skulle ha önskat en lite längre finish men det är ändå en härlig lite underskattad malt.
Betyg: 74,8

Oban distillers edition 2019 - 43% (40648)
Andra glaset innehöll en Oban som är slutlagrad i ett fat som tidigare innehöll Montilla Fino Sherry. Doften är lite skarp på djupet med typiska sherry och farindofter. En stark intensiv kryddig smak lämnar gommen pepprig och kryddig, goda citrustoner och lite karamellsmak som ger en diskret finstämd eftersmak. En trevlig dram för den som uppskattar lite havsluft i sitt glas. 

Betyg: 72,6

Glenkinchie distillers edition 2019 - 43% (40651)
Nummer tre ikväll kom från Glenkinchie Destilleri som blivit slutlagrad på Amontillado sherryfat vilket gifter sig bra med deras släta och subtila whisky. Doften ger en elegant balans mellan sött och torrt och man kan urskilja aromer av vanilj och färska druvor, även lite ek. Smaken är len och rent av lite gullig med en rik sötma som omsluter tungan, lite sockrad mandel fruktiga druvor och fruktkola. Avrundningen är tunn med en sötaktig pepparton som ger en kraftig eftersmak som ändå är rund och krämig. En riktigt härlig dram som för övrigt vann kvällens uppställning.
Betyg: 79,3

Dalwhinnie distillers edition 2019 - 43% (40649)
Näst på tur hade vi Dalwhinnie som är aningen mer kraftfull i doften än de andra, djupare och mer intensiv. En frisk fräsch arom av tämjd vanilj som hänger med in i munnen. Den känns lite oljig och man kan urskilja lite lätt äppelsmak, kanel och vanilj med lite pepparkaka i finishen. En riktigt murrig, smakrik och välbalanserad whisky. 

Betyg: 76,1

Glenmorangie A Tale Of Cake - 46% (40823)
Efter ett alldeles för långt uppehåll slängde styrelsen in en liten joker till kvällens provning som även är en hyllning till alla som älskar whisky och tårta - Glenmorangie "A Tale of Cake". Doften har verkligen många lager av upplevelser, tropiska toner som passionsfrukt, mango och persika som övergår i Glenmorangie´s mer klassiska drag som honung, vanilj och mandel. Smaken är läcker, söt och komplex med flerskiktade skurar av honung, vit choklad och frukt samt en antydan till mynta, som en elegant citrontårta som övergår i en söt godiskavalkad!

Betyg: 78,4