Whisky att undvika som nybörjare
NYFIKEN PÅ WHISK(E)Y? Var ska man börja som nybörjare. Lätt, det är bara att googla på topplistor och tester. All information finns ju på webben bara en knapptryckning bort.
Men mer intressant är faktiskt vilken sorts whisky du ska undvika. Som ovan whiskydrickare. De listorna existerar inte. För vem behöver den sortens information? Gillar man inte första glaset är det ju bara att testa ett annat, och så vidare.
Fel! En första dålig upplevelse triggar sällan nya försök. Man går hellre vidare och provar något helt annat. Varför riskera obehag upprepade gånger.
Whisky är per definition en jobbig dryck. Vana whiskydrickare må uppskatta de intensiva smakerna som nästan stockar sig i munnen. Det är eken som är problemet, och samtidigt lösningen på gåtan whisky. Faktum är att utan ekfatslagring blir det ingen whisky, så säger lagen.
Europeisk whisky säger minst 3 år ( i praktiken 5-12 år), amerikansk minst 2 år (i praktiken 4 år). Ekfatslagring alstrar framförallt beska toner och även kryddighet, ju äldre desto mastigare och tyngre.
För en nybörjare kan detta berg av ekbeska visa sig oöverstigligt. Man testar en gång och återvänder sedan till sötare lättsammare drycker.
Here goes. Skolboksexempel på kategorier som ska undvikas. Whiskydrickande är progression. Man måste först lära sig att gå och sedan klättra vidare upp mot whiskyns olika bergstoppar.
1) Cask strength = hög alkoholhalt
Herregud vad körd du är om du börjar på 62%. Tänk 40%, det är där du måste starta din whiskykarriär. Och nej, det finns inga svagare varianter. Under 40% är det inte whisky.
Men att i sitt första whiskyförsök klunka i sig 55% kan bli väldigt fel. En så stark whisky måste man inta i väldigt små doser för att det ska funka. Men vem fattar det vid bardisken, eller på festen hos whiskynörden.
Håll dig till 40% alltså. Droppa ner en isbit i glaset om det är en blended whisky, släng i lite vatten om det är maltwhisky. Då kommer "spritigheten" inte att besvära dig längre.
När du acklimatiserat smaklökarna och vant dig är det dags att klättra uppåt i alkoholstyrka. 46% är rätt progression. Där kommer du att få väldigt mycket mer smak-impact. 50% och uppåt kommer att golva dig totalt första gångerna!
2) Rökig whisky
Står det ISLAY på etiketten, spring! Kraftigt torvrökt whisky är verkligen intensiv. Det luktar och smakar som en rökbastu, en maskinhall med oljor, jordiga smutsiga smaker. Röksmaken kommer av att man eldar torv när maltkornet som whiskyn görs på torkas.
Om man aldrig smuttat på en whisky är medicinala jod-föreningar inte vad man drömt om. Honungstoner och den söta fruktigheten hos en skotsk Highland- eller Lowland-whisky är lämpligare. Bourbon-novisen går igång på mjuka karamell- och toffee-toner.
När du tröttnat på fastlandswhiskyn i Skottland är en naturlig progression att bege sig ut till öarna där de klassiska rökdestillerierna finns. Börja med en lättrökt variant och botanisera därefter bland de tungrökta tills du hittar din personliga smak.
3) Konstig whisky
Den som engagerar sig i whisky upptäcker snart hur experimentell whiskyvärlden är. Man kokar sprit på alla möjliga sädesslag. Destillaten stoppas ner i alla upptänkliga fatvarianter. Fat som innehållit starkvin, vin eller andra destillat. Man testar tillochmed andra träslag än ek.
Kort sagt, allt är en enda stor röra. Som nybörjare ska du hålla dig borta från allt spekulativt experimentellt. Chansen att du ska tända till och säg "gud vad gott" är lika stor som oddsen för en snöboll att överleva i helvetet!
Det finns en anledning till varför majoriteten av jordens whiskydrickare konsumerar stora "tråkiga" varumärken. Sekellånga traditioner har mejslat fram en smal bas receptmässigt som många människor säger ja till. Det handlar om typiska sädesslag som korn, majs, råg, vete. Det krävs vatten och jäst. Och slutligen tunnor gjorda av ek.
Gör det enkelt för dig och stanna kvar på mainstream-vägen. Plöj igenom alla 'big brands' innan du ger dig in på de snåriga stigar som trampas upp av extremt nischade produkter.
Håll dig till topplistorna!
SÅ HÄR ENKELT ÄR DET ALLTSÅ - Undvik alkoholstarka buteljeringar, extremt rökiga varianter och konstiga experimentella utgåvor. Allt det som nördarna går igång på och slåss om (= varningssignaler att ta på allvar).
Det som säljer slut fort är inte åtråvärt. Upplagorna är ofta små med höga priser till följd och orsakerna till intresset är svåra att begripa sig på. Börja med topplistorna istället och när du så småningom blir biten av whiskybuggen då öppnar sig dessa väldigt intressanta kategorier av whisky.
Publicerat på Spiritsnews 2020-05-12 av Henrik Aflodal
Spiritsnews.se