Världens första whiskyfond

12.12.2017

Affärsmannen Christer Svantesson vill ha en kvarts miljard kronor att köpa whisky för. Det handlar om världens första börsnoterade fond för investering i sällsynta whiskyflaskor.

- Det känns fantastiskt roligt att äntligen kunna komma igång och välkomna investerare. Vi bryter ny mark och efter flera års förberedelser är vi redo att köra igång.

The Single Malt Fund heter fonden du ska satsa på om du vill vara med och göra dig en hacka. Att köpa dyr samlarwhisky har visat sig vara en kassaskåpssäker investering så här långt. Värdestegringen är mångfaldig för de rätta flaskorna. Svantesson sålde 2015 sitt mjukvarubolag till ett riskkapitalbolag i Singapore och då väcktes idén om att kombinera whiskyintresset med företagsbyggande. Fonden har ansökt om registrering på Nordic Growth Market i Stockholm och ett prospekt där placerare erbjuds att gå in med kapital har godkänts av Finansinspektionen. Man vill ha in 25 milj euro och avkastningen ska komma från köp och försäljning av exklusiv whisky.
- Begränsade utgåvor av attraktiva sorter handlas av samlare och internationella placerare och har utvecklats till en attraktiv investeringsmarknad. Genom att starta en börsnoterad fond i Sverige vill vi öppna den här spännande marknaden för en bredare publik.

Svantesson uppger att priserna för 'rare whisky' har rusat i takt med att jätteländerna Kina och Indien engagerat sig, ökade inkomstnivåer driver på. Men även USA och Europa eldar på marknaden. Särskilda whiskyindex visar på en årlig värdeökning på 30 procent. RW Apex 1000 följer de tusen mest värdefulla utgåvorna på andrahandsmarknaden.
- Det är ju attraktivt och mycket talar för att avkastningen ska bli god även framöver. Whisky är det snabbaste växande segmentet på den globala marknaden för spritdrycker. Samtidigt stiger efterfrågan på gamla, sällsynta och exklusiva flaskor hela tiden. Betalningsviljan är enorm där de dyraste flaskorna kostar miljoner.

Whiskyfonden kan ändå klassas som en högriskplacering, medger Svantesson:
-Men vi hoppas över tid erbjuda exceptionell avkastning. Precis som en riktigt god whisky kan vi erbjuda en guldkant i en väldiversifierad placeringsportfölj.

Teckningsanmälan kommer att börja 16 januari och pågå under en månad. Första investeringspost ligger på € 1 000, därefter i poster om € 100.

Publicerat på whiskyspot.com 2017-12-12