Världens dyraste whiskyprovning

15.05.2019

Skulle du betala 190 000 kronor för en whiskyprovning? Det är nämligen det planerade biljettpriset när världens genom tidernas dyraste whiskyprovning hålls i Göteborg i november.

Pye Palm är den pensionerade flygpiloten som har en av Sveriges största samlingar av japansk whisky. Han är en av entusiasterna som planerar världens genom tidernas dyraste organiserade whiskyprovning i Göteborg i början av november.

Det är de åtråvärda 54 flaskorna i den legendariska Ichiro's Malt Card-serien från Hanyu Destilleri i Japan som kommer att provas, uppdelade på fyra flighter. Räkna med 13-14 flaskor per flight, med 1 cl per glas.

- En provning med en komplett kortlek av oöppnade flaskor har aldrig gjorts tidigare och kommer förmodligen aldrig göras igen, säger Pye Palm, som har samlat sin serie genom flera resor till Japan under de senaste 30 åren.

48 gäster kommer att att vara på plats och man räknar i nuläget med att biljetterna kommer att gå loss på 190 000 kronor per person, beroende av index för Rare Whisky 101.

Provningsledare blir Stefan Van Eycken, whiskykännaren bakom bloggen Nonjatta och författare till boken Whisky Rising , en guide till den japanska whiskyn.

Plats för den exklusiva whiskyprovningen är det femstjärniga hotellet Upper House i Göteborg. Den lyxiga restaurangen på 25:e våningen är känd för sin stjärna i Guide Michelin, sin fantastiska gastronomi och sin vidunderliga utsikt.

Som grädde på moset kommer de gäster som deltar vid denna whiskyprovning bli medlemmar av Monochrome Joker Club , en exklusiv klubb för de få utvalda whiskykännare i världen som har smakat alla 54 flaskor.

Publicerat på expressen 2019-05-14
Expressen.se/Allt om vin/whisky

Ichiro´s Malt - åtråvärda samlarobjekt

Ichiro´s Malt innehåller 54 flaskor, alla döpta efter ett kort i kortleken samt två jokrar. Hanyo, destilleriet bakom serien, stängdes för 19 år sedan, men det finns fortfarande ett lager kvar med en whisky som är så sällsynt och värdefull att hela kollektionen nyligen gick loss på motsvarande 4,7 miljoner kronor vid en auktion. De åtråvärda flaskorna finns i dag spridda hos whiskysamlare över hela världen och erbjuds i auktioner eller säljs på annat håll.