Tintin och Loch Lomond – en oväntad whiskyhistoria

11.07.2025

Hur kom det sig att just Loch Lomond blev kapten Haddocks favoritwhisky – långt innan destilleriet ens existerade? I gränslandet mellan fiktion och verklighet uppstod en av whiskyvärldens märkligaste kopplingar, där en belgisk serieruta gav liv åt ett skotskt varumärke. 


När Hergé ritade kapten Haddock för första gången i Krabban med guldklorna 1941 kunde han knappast ana att hans alkoholiserade men hjärtliga sjöbjörn skulle ge upphov till en av de mest bisarra kopplingarna mellan seriekonst och spritkultur. För medan whiskyn som Haddock ständigt längtar efter ofta presenteras generiskt – bara som "whisky" – så dyker det i ett flertal Tintin-album upp ett högst verkligt namn: Loch Lomond.

Den som bläddrar i album som Castafiores juveler, Plan 714 till Sydney eller Tintin hos gerillan ser flaskor, skyltar eller rentav högljudda utbrott där Loch Lomond nämns som kaptenens favoritdryck. För många läsare har detta länge väckt frågan: är Loch Lomond en verklig whisky – eller ännu ett påhitt från Hergés detaljrika men ofta satiriska värld?

Innan Loch Lomond – andra whiskymärken i Haddocks skafferi

Det är lätt att tro att Loch Lomond alltid varit Haddocks förstahandsval – men långt tidigare förekom andra märken. I ett tidigt album beställer Haddock flera lådor John Haig inför sin roll som hedersordförande i den något ironiskt benämnda föreningen för nyktra sjömän. Det är ett exempel på Hergés detaljmedvetenhet – John Haig var ett av Skottlands mest välkända whiskyblends vid den tiden – och antyder att Haddocks whiskysmak under seriens första år ännu inte var cementerad.

Även generiska flaskor med etiketter som "Old Scotch Whisky" eller anonyma dryckesnamn syns i bakgrunden i olika scener. De fungerar ofta som humoristiska markörer för dekadens, social ställning eller karaktärsförfall – men också som kulturella nycklar till de miljöer Tintin rör sig i.

Redan i Det sönderslagna örat från 1937 syns en flaska med sned etikett och en silhuett som liknar den ikoniska promenerande gentlemannen från Johnnie Walker. Inga namn nämns, men associationen är tydlig. Detta är en av få gånger Hergé lät ett verkligt varumärke leta sig in i bild – även om det är förklätt.

Det är anmärkningsvärt, eftersom Hergé i regel undvek riktiga märken. Nästan alla produkter i Tintins värld är uppdiktade: cigaretter, drycker, tidningar och företag. Just därför blir whiskyreferenserna desto mer intressanta. De tycks ha fått passera för att de i sin form är tillräckligt allmängiltiga – men för den uppmärksamme läsaren är det uppenbart vad som avses.

I Den Svarta Ön skymtar Loch Lomond whisky förbi lite här och där.
I Den Svarta Ön skymtar Loch Lomond whisky förbi lite här och där.

En verklig whisky i en fiktiv värld

Loch Lomond Distillery existerar i högsta grad i dag, men när namnet först dök upp i Tintin-serien fanns inget sådant destilleri. Det grundades 1964, medan Loch Lomond-flaskor började synas i serien långt tidigare. Det förefaller snarare som att Hergé valde namnet för dess skotska klang. Loch Lomond är trots allt Skottlands största insjö och en geografisk symbol med hög igenkänningsfaktor.

När destilleriet väl etablerades valde man att spela på kopplingen till kapten Haddock. Under 1990- och 2000-talen marknadsfördes whiskyn med tydliga blinkningar till Tintin-världen, och uttryck som "Captain Haddock's favourite" användes öppet på etiketter och i annonser. Det märkliga i sammanhanget är att verkligheten alltså anpassade sig efter fiktionen – inte tvärtom.

Tintins whiskylandskap

Whisky i Tintin är mer än bara rekvisita. Den fyller ofta en funktion i berättelsen – som symbol för klass, förfall, makt, kolonial påverkan eller personlig svaghet. För kapten Haddock blir drycken en del av hans identitet. Han är en människa med fel och laster, men också med passion och känsloliv. Hans kamp mot flaskan är stundtals komisk, stundtals sorglig, och nästan alltid mänsklig.

Att flera olika whiskymärken letat sig in i albumen – från John Haig till Loch Lomond – ger också en kulturell tidslinje. De speglar ett Europa där skotsk whisky var starkt förknippad med manlighet, äventyr och kolonial tradition, men där det också fanns plats för ironi och självdistans.

Loch Lomond i dag

Loch Lomond Distillery ligger i Alexandria, strax söder om sjön med samma namn. Det drivs i dag av Loch Lomond Group och producerar både maltwhisky och grainwhisky. Anläggningen är tekniskt mångsidig, med flera olika sorters pannor, och man producerar ett brett spektrum av stilar – från eleganta single malts till robusta blends.

Bland de olika serierna märks Loch Lomond Original, Inchmurrin och Inchmoan – var och en med sin unika profil. Det tidigare flitiga användandet av Tintin-kopplingar i marknadsföringen har numera tonats ned, delvis på grund av rättighetsfrågor. Tintins arv förvaltas strängt av rättighetsbolaget Moulinsart, som ogärna låter figurerna kopplas till kommersiella produkter.

Men för alla som någon gång suttit med ett Tintin-album i knät är sambandet redan etablerat. Loch Lomond är, och förblir, kapten Haddocks whisky.

Så nästa gång du ser honom med flaskan i handen – titta noga. Kanske är det en generisk "Old Scotch", kanske John Haig i en sjömansresväska, eller kanske, med rött typsnitt på vit etikett: Loch Lomond. En fiktiv dryck som blev verklig, och en verklig whisky som blev en del av Europas mest älskade äventyrsserie.

Loch Lomond i Sverige

I dag är det dessutom lätt för svenska whiskyvänner att utforska kapten Haddocks huswhisky i verkligheten. Systembolaget erbjuder ett ovanligt brett utbud av Loch Lomond-produkter – från rökiga single malts till mer lättillgängliga blends – vilket gör det möjligt att själv närma sig den värld Hergé en gång skissade i tusch, ruta för ruta.

Loch Lomond 25 years

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 54563
Volym: 70 cl
Pris: 4490 kr

Loch Lomond 18 years

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 338
Volym: 70 cl
Pris: 979 kr

Loch Lomond The Open Royal Portrush

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 84677
Volym: 70 cl
Pris: 589 kr

Loch Lomond Steam & Fire

Alkoholhalt: 46%
Nr: 56486
Volym: 70 cl
Pris: 499 kr

Loch Lomond Inchmurrin

Alkoholhalt: 40%
Nr: 508
Volym: 70 cl
Pris: 327 kr

Och här hittar du ännu fler

av Henric Madsen - Allt om whisky 11 juli