TEST: Bästa rökwhisky på hyllan under 500 kr

Vad får en bra rökig maltwhisky kosta? Dyrare är inte bättre, visar vårt blindtest av rökmalt under 500 kr. Islay-whiskyn utmanas dessutom av fastlandsrökare. Här är den rökiga huswhiskyn du måste skaffa.
BRA RÖKIG MALTWHISKY behöver inte kosta skjortan. Visst har whisky generellt sett blivit dyrare de senaste åren.
Kostnadsökningar har orsakat prishöjningar på några tior, ibland någon femtiolapp. Men hallå, singelmaltwhisky är en lyxvara, det ska få kosta med extraordinära smakupplevelser!
Samtidigt är den mest populära whiskyn fortfarande rimligt prissatt. Som de storsäljande sorter som står på hyllan på närmaste Systembolag.
Dussinet rökiga singelmalter finns att välja på under femhundringen. Halva laget kommer från ön Islay, resten har fostrats på skotska fastlandet (mainland). Stilarna blir väsensskilda:
Ökända rökön Islay producerar torvröksbolmande jodartad rökwhisky som oftast tar i från tårna. Denna världskända rökstil är betraktas allmänt som den bästa därute. Det jämna klimatet på ön som tempereras av golfströmmen frambringar just den stil Islay är känd för.
Till karaktären bidrar också den unika terroir av torv som bränns i maltugnarna, och såklart de whiskymakande öborna som genom århundraden sökt ett gemensamt uttryck.
Fastlandswhisky blir annorlunda eftersom klimatet är ett annat men också på grund av att rökwhiskymakande alltid är en sekundär process.
Ofta tweakas receptet för den orökta huvudwhiskyn litegrann för att få med sig mer rökighet i spritkörningen. Sant är att fastlandsrökare har en mer lågmäld försynt rökstil.
Och när man tar i kan rökigheten liknas vid verkstadsgolv. En sorts oljig rökkvalitet (med brandvarning), som ofta inte är lika insmickrande som den "sötsalta" torvröken från Islay.
Man får kanske inte den allra bästa rökwhiskyn för en femhundring. Superexemplaren kostar det dubbla, eller åtminstone ytterligare några hundringar.
Men alla rökwhiskyälskare behöver också några prisvänliga husrökare att bjuda på, eller sitta med själv när andan faller på.
I vårt BLINDTEST utmanas ikoniska Islay-destillerier som Laphroaig, Ardbeg och Bunnahabhain av varumärken som Ileach, Finlaggan och Macleod.
Öwhisky-stjärnan Talisker från Skye ställs mot mainland-destillerier som Tomintoul, Loch Lomond, Glen Moray och Knockdhu.
Prisspannet för de mest tongivande flaskorna är dryga hundralappen. Dyrare betyder inte bättre. Vänd blad för att se vilka sorter som ger mest och bäst röksmak för pengarna?

Ibland är allting så enkelt. Den flaska som toppar blindtestet är den whisky svenskarna gillar mest.
The Ileach är överlägsen bästsäljare rökwhisky på Systembolaget med över 120 000 sålda flaskor 2024, vilket gör den till nummer två totalt på topp-100.
Svensken har bra smakkoll alltså. Vilket bekräftas av att topplistans tvåa Loch Lomond Peated får kliva upp på pallen som trea i vårt test. Fastlandswhiskyn som bolmar rejält slår därmed namnkunniga Islay-destillerier.
Näst bäst i blindtestet är Finlaggan. Något som delvis förklaras av styrkan på 50%, smakerna blir mer intensiva och ger mycket mer tillbaka.
Att varumärken som Ileach och Finlaggan vinner på smak kanske förvånar. Förklaringen är enkel. Man jobbar stenhårt med att sätta smakerna i sina utgåvor. Whiskyn kommer dessutom från två av Islays mest prestigefulla destillerier.
Kändisarna Ardbeg, Laphroaig, Talisker satsar allt krut på sina 10-åringar. Sorter som hade kunnat utmana men såklart kostar mer än 500 kr.
Rökwhisky på Systembolagshyllan som säljer bra är vinnartrion Ileach, Loch Lomond, Finlaggan. Bunnahabhain och Laphroaig är fortfarande med i matchen trots saftiga prisökningar.
Knockdhus anCnoc går halvdant och Talisker hänger löst med halverad försäljning utan prisändringar. Mer eller mindre uträknade är Glen Moray, Tomintoul och Macleod. Tre gamla trotjänare som folk verkar ha tröttnat på.
Bästsäljarna: Rökig maltwhisky
Rank Rökwhisky Pris skr Pris 5år Försäljning liter 2024 Trend 2 år Region
1 The Ileach 40% 333:-
2 Loch Lomond Peated 40% 327:- 3 Finlaggan Batch Strength 50% 404:-
4 Bunnahabhain Mòine 46,3% 435:-
5 anCnoc Sherry Cask Peated 40% 339:-
6 Laphroaig Select 40% 429:-
7 Macleod's Islay 40% 379:-
8 Talisker Skye 45,8% 400:-
9 Loch Lomond Peated Rioja Cask 40% 329:-
10 Tomintoul Peaty Tang 40% 349:-
11 Ardbeg Wee Beastie 47,4% 459:-
12 Glen Moray Peated 40% (35 cl) 119:-
Vad vill man få ut av en rökwhisky? Det är egentligen ganska enkelt: Det ska smaka mycket rök, uppbackat av sötma. Frukten ska spela andrafiolen, men bidrar förstås med komplexitet när det funkar.
Moderata rökare (läs: fastlandet) måste istället blåsa på med livgivande estrar för att lyckas. Fenoler i liten mängd riskerar annars att ge whiskyn en "finklig" felproducerad feeling, alternativt störa den goda frukten.
Goda exempel på i grunden rökig whisky, som smakar mer av sig själv än rökkornet, är Highland Park och Springbank. Men då har vi bytt genre från rökwhisky till vanlig whisky.
Topptrion i blindtestet är självklara måste-köp. Tre helt olika whiskys smakmässigt som kommer att räcka länge.
Men utropstecken måste sättas för kändisarna. Talisker, Ardbeg och Laphroaig har alla skärpt till sig – så här bra NAS-versioner av rökarna har vi inte sett på länge.
Det kan säkert bero på att man pumpat upp lagren de senaste åren och alltså har många fat att välja på. Stabilitet ger kvalitet.
The Ileach 40% 515, 333 kr
91,5p Doft 23, Smak 23, Exit 22½, Balans 23 | ISLAY
Whiskysvenskarna är uppdelade i två läger. Majoriteten vill ha rökfri fruktsmarrig maltwhisky. För de andra, som hellre dricker rökbolmande whisky, är det Ileach som gäller.
Du som tagit en paus Islay-kändisen ska tillbaka nu! Klassikern är utsökt balanserad på ett sätt vi inte sett tidigare. Testvinnaren visar att svensken har välutbildad rökwhiskypalett, för så här ska en Islay-whisky smaka.
Ileach doftar lagom mycket. En halvtorr odör av torvrök och flyktig cigarrlåda. I mitten galiamelon och smulpaj med en släng vaniljglass. Ovanligt sofistikerad väl avvägd, väldigt imponerande.
I munnen smäktande jämn fruktröka. Syltigt fyllig smak med tobaksrök i starten, efterhand mer torvröksbolmande med fruktkompott. Mot slutet kittlar kanelpuder.
I avslutet gungar whiskyn fram på en en härlig fruktrökmatta som bärs framåt av pirrig krydda. En sorts karamellig torvrök med en viskning av jod här och där.
Lätt och elegant vägvinnande – Islay für alle!
Finlaggan Batch Strength 50% 518, 404 kr
91p Doft 22, Smak 23, Exit 23, Balans 23 | ISLAY
Detta är kungen av Islay under femhundringen. Koncentrerade smaker, både fruktdriven och torvrökstjock.
Whiskyn doftar av fruktpaj med krusbärsfragranta övertoner. Grejen med Finlaggan är förstås den fylliga röken som verkligen står i centrum. En säregen mix av torvrök och eteriskt sandelträ med lite gödsel på djupet.
Stor savande smak, rikt orchard-fruktig med fluffig torvrök och kliande trätoner. Lång smaskig fruktröka i finalen. Fruktkaramell och blomkålstjock torvrök glider över i fruktpaj och cigarrlåda, retfull ek kliar därunder.
Finlaggan har växt i sin kostym med täta smaker sammanförda av de 50 procenten. Mer tunga frukter nu och mäktigare mer djupgående rök. En whisky för rökwhiskyälskare som varit med ett tag och kräver mer av sin Islay-whisky.
Loch Lomond Peated 40% 317, 327 kr
91p Doft 22½, Smak 23, Exit 22½, Balans 23 | MAINLAND
Här är en fastlandsrökare man bara kan älska. Med ett fascinerande rökspektrum som Islay saknar.
Bouqueten är lätt som en sommarvind. Explicit doft av honungsmelon skapar tillsammans med grästoner en förnimmelse av friskluft! I centrum orgeat och kalvskinn. Torvröken håller till nere i djupet.
Frisk smak av honungsmelon och sötaktig honung. Nästan direkt slår bacon och surt fläsk till, plus bräckt vatten. Mot slutet växer torvrök med lägereldsvibbar fram.
Lång läskande eftersmak där verkstadsgolv tar över. Ren äppelsötma i basen. Blommiga toner stannar i en rökig gräsighet.
Populär huswhisky för den som vill lära sig något nytt i röksvängen.
Talisker Skye 45,8% 85515, 400 kr
90,5p Doft 22, Smak 23, Exit 23, Balans 22½ | ISLAY
Så här bra har väl Skye aldrig varit? Mogen smak och outgoing med torvröken på ett sätt som inte är vanligt.
Det doftar smörkaka och fragrant sandelträ. Centralt jordig lemonad med aska runtom. Sammansatt men ung i stilen.
Saliverande lemonad i munnen med torvrök, strax mer oljigt bolmande, plus riviga trätoner och en sorts blommig beska.
Lång och skitig avslutning i smaskig lemonadrökig stil. Brända vedträn och BBQ tar på stramare terpentin och varmare kryddpeppar.
För den som längtar efter en söt-trevlig Talisker är det fräschare valet före 10-åringen.
Ardbeg Wee Beastie 47,4% 81322, 459 kr
89,5p Doft 22, Smak 22½, Exit 22, Balans 23 | ISLAY
Jodå, smaken levererar verkligen i denna upplaga. Inte så out-there och skrikig som i de första versionerna.
En fylligare fruktröka som funkar. Styrkan hjälper förstås till men whiskyn känns inte för stark, fullt drickbar vid 47,4%.
Buffligt klumpig bouquet med frisk orchard-rökig air. I mitten håller sig shortbread och torvrök, på djupet kanderat äpple.
Rik orchardfruktig smak där fruktkaramell sötar till det. Mot slutet driver pirrig torvrök och fragrant ek på. Lång äppelskalsvängig final där kittlande sandelträ förlänger – underbart luftig torvröksair.
Mersmak alltså, rent av folklig Islay-rök!
Laphroaig Select 40% 426, 429 kr
89p Doft 22½, Smak 22, Exit 22½, Balans 22 | ISLAY
Easy-going Islay-whisky. Laphroaig när den är som mest flärdfull. Bättre version än tidigare, tidigare stod Select och stampade i sin sötma utan att komma igång.
Nu har blendern fått ihop alla olika fat och lyckas framhäva rökigheten, det viktigaste hos en Islay-whisky!
Aromen har en charmig lyster av fruktblommig rök. I mitten finns jästa äpplen som omges av gräsiga toner a la nässelsoppa. Plus finstilt tobaksrök, och skokartong i kulisserna.
Den savande smaken av fruktträdgård gör en glad. Päron och äpple sveps in i ett cigarrmoln med stånkande fragrant torvrök och honungspastill.
Lång och härligt trögrörlig finish som är blommig till en början för att strax luftas av torvrök, och till slut gå ner sig i kakiga toner med en släng tjära.
Ett alternativ till klassiska 10-åringen för de fans som behöver omväxling.
Loch Lomond Peated Rioja Cask 40% 401, 329 kr
89p Doft 22½, Smak 22½, Exit 22, Balans 22 | MAINLAND
Att lägga rökwhisky i rödvinsfat låter som förbjuden frukt? Det funkar överraskande bra faktiskt. När Riojafaten möter estrarna i spriten skapas läskande, uppfriskande lemonadrökiga smaker.
Whiskyn har en äppelrökig Loch Lomond-stajlad bouquet med söt BBQ-krydda. Centralt savande syltig med mild sötaktig torvrök på djupet.
Gungande smak av fruktkaramellig sötrök slungas mot äppellemonad som blir sotig. Lång läskande ungrökig sotad eftersmak med fruktkaramell och äppelmust i botten. Allra sist en släng oljigt verkstadsgolv.
En bagatell med kvalitet för den som vill ha lagom rök som är försvinnande god.
Tomintoul Peaty Tang 40% 327, 349 kr
87,5p Doft 21, Smak 22½, Exit 22, Balans 22 | MAINLAND
Fastlandsrökaren Tomintoul har funnit sin publik. En lågrökare för den som ogillar röjarrökig Islay-whisky. Faktiskt är whiskyn från Glenlivet-distriktet bättre än på länge.
Flaskan luktar vått hö och krusbärskräm med ungrökig kola i mitten, överallt torvrökskyar. Smaken är karamellig med lättsam torvrök, efterhand pyrande honungssvängda vedträn.
Halvtorr eftersmak av aska och torvrök på god karamellbas. Landar slutligen i rökt sandelträ.
En snällt röksmakande singelmalt, som ändå smakar mer rök än den brukar. Perfekt intro till rökwhisky för den som vill lära sig genren.
Macleod's Islay 40% 476, 379 kr
87p Doft 21½, Smak 21½, Exit 22, Balans 22 | ISLAY
Macleod-serien var en copycat på Classic Malts när den kom. Alltså whisky från olika regioner.
Islay-versionen har hamnat långt från sitt forna jag, men är fortfarande en klassiker, fast mer timid fastlandsrökig i stilen.
Jordig doft av gröna äppelchips som ihop med torvrök skapar en känsla av kallkällare. I botten sötaktig mandelkaka.
Enkel smakuppbyggnad i munnen. Äppelsaftiga estrar möter flyktigt lätt rökighet med torrare tobak mot slutet och en släng hallonkart. Halvlång och halvtorr final där äppelchips varvas med tobaksrök.
Förr rökbolmande allvarsam, nu en god lättfångad rökwhisky. Den torra rökexiten är grejen som lyfter whiskyn över genomsnittet. Instegsrökare till Islay-stilen.
Bunnahabhain Mòine 40% 476, 435 kr
86p Doft 21, Smak 22, Exit 22, Balans 21 | ISLAY
"Monn-já" är i snällaste laget. Lagom röknivåer men lite sötare än vanligt.
Doft av fruktkola med syltig rök-odör. I mitten gödselångor och skumgodis. Sötaktigt rökgung i munnen med fruktsoppa och stramare trätoner.
Torvröken växer till men dränks i fruktkaka mot slutet. Liksom jämngod sötröka. Långt rökbolmande efterspel med jodslängar och saftig fruktpaj. Efterhand torrare när ekfanér lugnar. På djupet dröjer lite gödsel.
En vardagsrökare för alla.
Glen Moray Classic Peated 40% 55071, 199 kr (35 cl)
85p Doft 20, Smak 21½, Exit 22, Balans 21½ | MAINLAND
Glen Moray är en lowkey fastlandsrökare som varit med ett tag. Lite typisk för genren. Det är mer frukt och malt än rök i flaskan.
I nuvarande version går det dock lite knackigt för doften. Det händer inte mycket i glaset:
Murken ek åt det jordiga hållet med kaksmulor i mitten. Den annars så glada Glen Moray-frukten stängs ner av rökpålägget.
Men smaken är god och trevlig. Lugn start av maltigt rökkorn. Halvvägs hallonbåtar med en släng verkstadsgolv. Mot slutet piptobak och unghkola.
Halvlång lättsam finish. Mjuk rök tar på halvtorr eterisk ek som kliar ett tag.
Pålitlig medelrökare man gärna delar med vänner.
anCnoc Sherry Cask Peated Edition 40% 577, 339 kr
84p Doft 20, Smak 22, Exit 21, Balans 21 | MAINLAND
Gör inte mycket väsen av sig. Tänkt som lågrökare förstås, men ungdomstoner skiner igenom.
Sherryn bidrar inte särskilt mycket, förutom att trycka tillbaka röken. Borde ha mer kropp med tanke på både destillat och fatmiljö.
Luktar smörkola och hård toffee i rund brynt smör-fet stil. Sötaktig, ljust blommig smak som tar på fruktsoppa och skumgodis, sent bränd karamell och diffus torvrök.
Enkel och lättsam refräng, halvlång röksoppa med tobak/torvrök. Värme puttrar på ett tag.
Bagatell som passar i sociala sammanhang.
av Henric Aflodal 15 maj