Sveriges första öl-butik

30.04.2021

I november 2020 öppnade en 400 kvm. stor specialbutik för öl i Team Sportias gamla lokaler i Nordstan, Göteborg - vilket är det första Systembolaget av sitt slag i landet. 

Samtliga 60 ölstilar ska finnas represen-terade och 500 nyheter kommer att presenteras varje år.

- Vi kommer lägga fokus på specialöl-segmentet och ha en stor andel lokalproducerat i butiken, säger Emelie Westrup, ny kategorichef för öl på Systembolaget. 

Butiken är ensam i sitt slag och Sveriges allra första med enbart öl i sortimentet. Arbetsnamnet är "Specialbutik för öl", vilken kommer att erbjuda marknadens samtliga ölstilar. Butiken är ett treårigt test och kommer utifrån kunders önskemål och försäljningssiffror ändra skepnad under projektets gång. Valet av Göteborg som testort var enligt Systembolagets ölchef Emelie Westrup naturligt. 

- Vi är glada att kunna testa butiken i just Göteborg. Här finns många ölintresserade, en lång bryggarhistoria och många aktiva bryggare. Antalet fortsätter dessutom att öka, säger hon.

500 nyheter - varje år

Skälet till att Systembolaget satsar på en utpräglad ölbutik går att härleda till ett ökat intresse för drycken - både i Sverige och internationellt.

- Ölkunderna blir fler och fler. Det är verkligen en produkt som är i stort fokus hos konsumenten. Vi kommer testa och förändra konceptet under perioden, se vad som fungerar bra och om det finns saker att lyfta fram och använda i fler butiker, säger Emelie Westrup. 

Sortimentet kommer enligt Systembolagets ölchef bli bredare och djupare, med fokus på specialöl, och innehålla totalt cirka 450 sorter.

- Det kommer finnas öl från bryggerier från hela världen men också lokalt och småskaligt. Mer åt det hantverksmässiga, säger hon.

Systembolaget har noterat ett ökat intresse för nya ölsorter och kommer i butiken i Nordstan därför presentera 500 nyheter om året.

- Det finns en experimentlusta i branschen, med många nya smaker, vilket gör att det finns ett större nyhetsdriv både bland bryggerier och kunder, säger Emelie Westrup.

Specialrum för olika ölsorter

Varje ölstil kommer få ett eget specialrum, där ale-rummet får sällskap av lagerölsrummet, porter/stout-rummet av syrlig/vete-rummet och där ett rum fylls av torr cider, mjöd och sake.

Sveriges populäraste ölsort är den ljusa lagern med internationell stil - men uppstickarna är många.

- Ipa håller i sig, den uppskattas fortfarande och går hem hos allt fler. Syrlig öl har kommit starkt de senaste åren, det finns fler smaksatta öl och generellt fortsätter alkoholfri öl att öka. Även mellanöl eller session-ölen som har en lägre alkoholhalt kommer starkt, säger Emelie Westrup.

I Göteborg med omnejd finns i dagsläget omkring 35 lokala bryggerier som alla på ett eller annat sätt påverkas av coronapandemin. Flera har meddelat att de riskerar att gå omkull, men enligt Systembolaget har inget bryggeri ännu tvingats kasta in handduken.

- Vi försöker möta krisen som vi vet påverkar mindre aktörer väldigt mycket. Exempelvis betalar vi tidigare när de fakturerar oss, säger Emelie Westrup.

Under första kvartalet 2020 såldes 9,7 miljoner liter öl på Systembolagen i Västra Götaland. Det är en ökning med 5,3 procent jämfört med föregående kvartal.

Stort intresse för lokalproducerad öl

Systembolaget har märkt av en viss förskjutning i försäljningen sedan utbrottet i mars. Specialöl och lageröl på burk har ökat, liksom försäljningen av lokalt och småskaligt. Försäljning av öl på flaska har minskat något.

- Det finns ett stort kundintresse av lokala produkter inte minst nu i dessa tider, säger Emelie Westrup.

Att butiken hamnar i Nordstan har flera orsaker;
- Lokalen passade väldigt bra. Det är hög aktivitet i Nordstadsområdet, bra tillgänglighet vad gäller leveranser och det går snabbt att få feedback på vad vi gör.

Kommer ni ta bort ölen ur sortimentet i den närliggande butiken?
- Nej. Vi kommer dra upp antalet artiklar i ölbutiken, men också behöva anpassa sortimentet lite i den befintliga Nordstansbutiken. Exakt hur har vi inte beslutat.

Publicerat i Göteborgs-Posten 2020-06-05
Gp.se