Skottland, spriten och sammanslutningarna – sommarläsning om whiskyns moderna historia

Det börjar inte med rök och ekfat. Inte ens med destillerier. Det börjar med människor. Med köpmän, entreprenörer, smugglare, visionärer, byråkrater och familjedynastier. För att förstå hur Scotch whisky blev en global institution, räcker det inte med att nosa på en flaska – man måste spåra linjerna bakåt. Ibland ända till en vinbutik i 1600-talets London. Eller en experimentverkstad i ett lagerhus i Leith. Eller till ett vardagsrum där en viss William Teacher vägrar kompromissa med sin blandning.
Med den här artikelserien, som publiceras i etapper under sommaren, vill vi gå till botten med det moderna whiskylandskapet – och inte bara genom att berätta om destillerierna, utan om människorna, företagen och nätverken som byggde upp det. Resultatet är en mosaik av berättelser som tillsammans visar hur den skotska whiskyn tog form under 1800- och 1900-talet – och hur den värld vi känner idag växte fram ur en komplex väv av rivalitet, innovation och samarbete.
Vi rör oss från gatorna i Glasgow och Edinburgh till de saltstänkta lagerhusen på Islay, via London, Japan och amerikanska marknader. Från privatägda bolag till globala jättar. Från oberoende buteljerare till blendskapare, från låglandets grainkolosser till högländska kultdestillerier. Men vi gör också några nödvändiga avstickare till Irland – ett land vars whiskykultur både krockat med och inspirerat den skotska, och vars förbindelser till blenden, pot still-traditionen och världshandeln är omöjliga att bortse ifrån.
Det här är inte en serie som jagar sensationer. Det är en serie som söker förståelse. Hur ett destilleri kan bli ett varumärke. Hur ett familjenamn kan bli historia. Hur en whiskyflaska kan bära på ett helt sekel av berättelser – utan att någon någonsin sagt det högt.
Luta dig tillbaka, häll upp ett glas (eller inte), och följ med på en resa genom Scotch whiskyns moderna historia. Det är en berättelse som doftar mycket mer än ek. Det är en berättelse om människor – och vi börjar med Matthew Gloag
av Henric Madsen - Allt om whisky 3 juli