Prisvärda "gå-bort-present" whisky

11.09.2018

Gå-bort-present, för att fira något särskilt eller bara för att unna dig något lite extra. Här får ni 13 bra tips på exklusiv whisky med lyxig känsla (utan inbördes ordning).

The Ileach Single Malt, nr 515, 309 kr
Omdöme: Enkel, men med det för Islay så typiska kännetecknet: rökighet. Dov och tät med gott om tjära, fattoner och havssalt, men också fräscha nyanser av färska äpplen och päron.

Singleton of Dufftown, nr 415, 349 kr
Omdöme: Välbalanserad och schysst, med gott om mogen apelsin, choklad, torkad aprikos och citruszest, toppat med en lätt pepparkrydda.

Strathisla 12 Years, nr 10445, 349 kr
Omdöme: Bred och rätt fyllig i doft och smak. Fokus på mogen apelsin, torkad aprikos, ljus choklad, mango, ananas och torkade örter.

The Balvenie Doublewood 12 Years, nr 10477, 469 kr
Omdöme: Riktigt härlig whisky, som lagrats både på bourbon- och sherryfat och som kombinerar mild rondör med rejält kryddbett. Gott om apelsinskal, honung, vanilj, choklad och lite rostade hasselnötter i doft och smak. Väldigt bra för priset.

Laphroaig 10 Years, nr 571, 429 kr
Omdöme: En klassiker i sammanhanget som fortsätter att leverera. Gott om rökighet här, vilket balanseras upp med honung, tobak, söta päron och en sälta som påminner om färska ostron.

Benromach 10 Year Old, nr 85559, 489 kr
Omdöme: En generös Oloroso sherryfatskaraktär och en, för Speyside, ovanligt distinkt rökighet. Därtill bjuds det på söt malt, crème brûlée, fruktiga toner av röda äpplen, engelsk apelsinmarmelad, örter, torkat gräs och kryddiga inslag av ingefära.

Glenfiddich 15 Year Old, nr 308, 499 kr
Omdöme: Fenomenalt bra som allroundwhisky. Här hittar du gott om fatkrydda och mörka nyanser av choklad, kanel och nötter, men också pigg fruktighet som päron, aprikos och mogen apelsin.

Super Nikka, nr 455, 549 kr
Omdöme: Att Japan är en världsnation vad gäller whisky vet vi ju redan, och här är ytterligare ett bevis på det. Välbalanserad och finessrik whisky med vaniljtoner, gott om cederträ, ljus choklad, gula äpplen och torkad aprikos.

Blanton's Gold Edition, nr 557, 559 kr
Omdöme:
En bourbon av högsta klass. Den typiskt mjuka bourbontonen av vanilj, kokos, choklad, nötter och torkad frukt vägs upp snyggt av lite extra bett i alkoholen (51,5 procent) vilket ger en fullmatad och storslagen upplevelse.

Lagavulin 16 Years, nr 400, 639 kr
Omdöme:
Rejält rökig whisky med bredd, smakdjup och komplexa nyanser av tjära, tobak, choklad, rostade nötter, apelsinskal och gräddig kola.

Ardbeg Uigedail, nr 10407, 709 kr
Omdöme: Som så ofta vad gäller Ardbeg handlar det här om en rökbomb av stora mått. Kraftig, tuff och kärv i munnen, med mörk choklad, lakrits, torkad frukt och lite tjära. Maffig men god!

Highland Park 18 Years, nr 437, 799 kr
Omdöme: En av mina personliga favoriter vad gäller just Highland Park. Snyggt balanserad rökighet tillsammans med torkad frukt, apelsinskal, kakao, några stänk honung och en ton av havssälta.

Jura 21 Years, nr 302, 1 099 kr
Omdöme: Visst, den kostar ju onekligen en slant, men så är det också en whisky i världsklass, både muskulös och elegant på samma gång. Doft och smak av torkad aprikos, tobak, choklad, kanel och rejält med krydda från faten.