Kulsveens Noah’s Mill: “Gammal som gatan, och alldeles underbar…”

16.05.2025
Willetts pot still har en kolonnliknande smal hals med perforerade plattor som gör att man kan variera tyngden/stilen på spriten.
Willetts pot still har en kolonnliknande smal hals med perforerade plattor som gör att man kan variera tyngden/stilen på spriten.

Jag minns det som igår. Mitt besök på familjen Willetts destilleri i Bardstown hösten 1997. Ett surrealistiskt möte med ingifte norskättlingen Even Kulsveen i ett skjul på en ås utanför Bardstown.

Lastgammal bourbon härifrån hade fått mig att åka hit till världens ände. Udda buteljer som sipprat in i Europa via London-handlare.

15-åriga Johnnie Drum hette whiskeyn som gav amerikansk bourbon ett nytt perplext ansikte. Vi snackar whiskey som för seriösa amerikaner ansågs odrickbar.

För dem överekad och dödförklarad, vana som de var vid 4/6-årig whiskey. Med oss européer stod det annorlunda till, upplyste Kulsveen mig om.

I den gamla världen dracks ekplankad sprit med liv och lust, fostrade som vi var på löjligt gammal maltwhisky.

Efter långrandiga utläggningar, välbehövligt pauserade med ekstampad sprit från de otaliga halvfulla flaskor, däribland Noah's Mill (som vi snart kommer tillbaka till), tog han med mig ut på lagret och visade stolt upp en 'beer still' i delar som kommit häromveckan.

Familjedestilleriet skulle återuppstå efter åratal av stiltje, skrävlade norrmannen som emigrerade till staterna som 14-åring från Hamar.

Willett-ättlingar som för traditionen vidare: Drew och Even Kulsveen med fruar Janelle och Martha, samt dotter Britt.
Willett-ättlingar som för traditionen vidare: Drew och Even Kulsveen med fruar Janelle och Martha, samt dotter Britt.

Jag sa inget men undrade om det verkligen skulle bli något av drömmarna. Och visst kom han i mål till slut, men först 15 år senare 2012, då Willett Distillery invigdes.

Idag är Willett en viktig spelare i Kentucky som spinner vidare på sitt stolta och kaxiga arv som independent bottler, fast med egenkokad sprit i flaskorna.

Något orättvist ger modern historieskrivning all cred för bourbons evolution till karismatiske Julian van Winkle som verkligen var fanbäraren för långlagrad lyx-bourbon i staterna.

Even Kulsveen var nordbon som flög under radarn och med sin bakgrund satsade han uteslutande på Europa, och senare Asien. I USA visste ingen vem han var och var de obskyra flaskor han gjorde tog vägen.

Willetts är trogen sin egen tradition. Det är mer ek än majssprit i Noah's Mill. Verkligen en bourbon som gjord maltwhiskydanade européer. Eknedgrävd på ett underbart vis.

Den version Kulsveen bjöd på i slutet av 1900-talet var 15 år gammal, dagens Noah-bourbon är en cuvée innehållande 4- till 24-årig whiskey. Uppkallad efter en man vid namn Noah som drivit en kvarn på platsen på 1700-talet.

Spriten luktar murken ek och sur ved med en sockerpigg ton av bränd karamell. Runtom syrliga tranbär. Det är gammalt som gatan.

Smaken är såklart stram och kartig likt kärnhus. Strax tobakstorr fet ek som mildras av rundare fruktkaka och fruktkaramell. Efterhand blir smaken mer kärvt tranbärssaftig med örtblommig exit.

I den långa eftersmaken, dammigt läder och syrlig fruktkaramell plus plommonkompott. Ekipaget dras framåt av örtig kliande värme.

En underlig whiskey vore man amerikan, men som europé förstår jag vad som händer här. Eken är torr och stram. Den gör om frukten, tuffar till den. Tillsammans skapas en syrlig whiskey-stil av surved och kartiga frukttoner.

Eftersmaken blir lyxig när eken lättar och ger eftermälet en dammig, antik känsla. Whiskeyn tar mig tillbaka till 1990-talet då Willett var med och omformade en konventionell och likriktad bourbonbransch med den här överekade euro-stilen av bourbon.

Even Kulsveen är en bjässe till norskamerikan som först 2019 fick sin rättmätiga plats i Kentucky Bourbon Hall of Fame när han ärades med en Lifetime Achievement Award.


Noah's Mill Small Batch 57,15% 41799, 997 kr

92p Doft 22, Smak 23, Exit 24, Balans 23 Noah's Mill ges ut av Kentucky Bourbon Distillers som 2012 återupptog egen destillering i Bardstown efter att ha ägarfamiljen Willett slutat koka whiskey på 1980-talet. Whiskeyn görs på en mashbill bestående av 72% majs, 13% råg och 15% maltkorn. Yngsta fat i blandningen är bara 4 år men spreaden är enorm, upp till 22 år gammal whiskey ingår. Majoriteten av whiskeyn har gjorts i egna destilleriet, de äldsta faten innehåller whiskey från andra destillerier. Master Distiller Drew Kulsveen har satt ihop produkten. Detta är small batch-utgåva som alltså har batch-variation. Till Sverige kommer 480 flaskor som hamnar på hyllan i en handfull Systembolagsbutiker 16 maj och kan beställas via webblagret. Styrkan är 57,15% men svenska monopolet accepterar bara en decimal så därför anges 57,2%.

Willetts Even Kulsveen väljs in i Kentucky Bourbon Hall of Fame år 2019 när han får en Lifetime Achievement Award.
Willetts Even Kulsveen väljs in i Kentucky Bourbon Hall of Fame år 2019 när han får en Lifetime Achievement Award.

av Henric Aflodal 16 maj