Hur lär du dig dricka whisky?

06.11.2018

Nämner vi whisky så är det fortfarande många av oss som tänker på en man som sitter och njuter av sin favoritwhisky i sin läderfåtölj vid brasan.

Nidbilden är något både whiskyvärlden själv skapat men det är också något vi konsumenter har tyckt varit lite romantiskt. Hur kommer det sig då att en kvinna som jag valde att jobba med något så "manligt" som whisky? Hur lärde jag mig dricka och njuta av denna maltdryck?

Att "lära sig" dricka whisky om man inte vill verkar ju onödigt. Men jag får faktiskt frågan ofta i mitt arbete. Hur lär jag min vän/respektive att dricka whisky? För mig kom det med jobbet och genom mitt engagemang att göra en bra tidning och ett bra jobb.

"Varför jobbar du som är kvinna med whisky?", är något jag fick höra nästan dagligen under mina första år på tidningen Allt om Whisky. Likt en katt bland hermelinerna klev jag in i en bransch byggd av män. Innan hade jag studerat till sommelier och jag hade jobbat ett par år med vår dåvarande vintidning Allt om Vin. Jag brann för drycken i kombination med mat framför allt, människorna bakom och att skapa en tidning.

Jag startade upp magasinet Allt om Whisky tillsammans med min far Åke Jacobsson 2003 av ren nyfikenhet. En nyfikenhet som växte till ett genuint intresse. Då förstod jag inte att det till en början skulle ligga mig i fatet att jag var kvinna. (Vilket jag i senare skede kunde vända till något positivt. Men det får leda till en helt egen krönika.)

Så fort jag började åka på resor och på jobb begrep jag att jag skulle behöva bli bättre än bäst för att någon skulle lyssna på mig och ta mig på allvar. Bara 24 år pratade man gärna över huvudet på mig om där fanns en man att tala med, trots att det var jag som intervjuade personerna i fråga. Vem som helst hade nog kunnat ge upp under mina första år på tidningen men min envishet, nyfikenhet och viljan att bli accepterad "trots" att jag bara var en kvinna höll mig flytande. Sårad och lätt ärrad bestämde jag mig för att lära mig så mycket som möjligt och att till en början i alla fall finna en handfull whisky som jag tyckte om. Jag hade i ärlighetens namn inte provat så mycket whisky innan och inte fanns det så mycket att välja på heller som idag.

Jag hade inte ens en tanke om hur jag helst skulle dricka min whisky. Ska jag vara helt uppriktig så vände det sig nästan i magen när jag i början lyfte mina första glas whisky till näsan. Det efter att man som ung gjort misstaget att shotta whisky på krogen.

Jag började sakta läsa på om whiskyns historia och de olika destillerierna i världen, framför allt Skottland och Irland. Jag fastnade och fascinerades av folket bakom produkterna och länderna de producerades i. Jag insåg också att det fanns en uppsjö av olika stilar på whisky och något skulle väl falla mig i smaken. Jag provade en mängd whisky med vänner, familj och bekanta och insåg snabbt att smaken är som baken. Många av mina vänner som föredrog murriga, köttiga tanninrika rödviner hellre drack rökig Islaywhisky medan de som gillade finstilta vita fruktiga viner många gånger fastnade för lättare fruktiga Speysidewhisky eller irländsk whiskey. Hur ska då du finna din favoritwhisky och ditt sätt att njuta av den? Våga testa dricka på olika vis. Lyssna inte på alla som säger sig ha det perfekta sättet att dricka whisky utan ha mod att göra det på just ditt sätt. Jag har några kloka råd om du vill prova din väg till whiskyfrälsning.

Finn ditt sätt att dricka whisky:
1. Välj ett glas du gillar
2. Prova dig fram med vatten
3. Gillar du is i din whisky eller föredrar du den utan
4. Testa att blanda din whisky med Ginger ale eller Soda

Text: Emma Andersson, chefredaktör Allt om Whisky
Publicerat på Wine&friends 2018-10-28
Enjoywine.se