Halv mille för unik resewhisky!

09.01.2020

Macallan går i mål med sin exklusiva travel retail-serie The Golden Age of Travel. Här är 35-åringen som kostar $50 000, alltså ungefär 470 000 SEK. Jodå, du läser rätt. 

Det krävs en tjock plånbok med en halv miljon riksdaler för att kunna plocka upp denna flaska på flygplatsen nästa gång. Förvisso en spottstyver jämfört med de många miljoner auktionswhiskyn kostar.

Frågan är förstås ifall flygplatswhiskyn är en god investering. Nyckeln är upplagan, hur många flaskor görs? Svaret är 48 stycken så visst kan det komma att bli uppsida på investeringen. Men det har blivit dyrare att köpa direkt från källan. När Macallans världsrekordwhisky från 1926 gavs ut 1986 kostade en flaska £20 000, och då pratar vi ändå om en 60-åring. Då omsattes 40 flaskor och försäljningen inbringade 10 milj kr. dagens 48 karaffer drar in dryga 22 milj kr. Två enheter behålls dock av partnerna för att arkiveras.

Serien startades 2015 och var ett samarbete mellan destilleriet och franska glasbruket Lalique. Kristallkarafferna har designats med inspiration från olika resesätt under 1930-talet. Från kryssningsfartyg, flygplan, ångtåg till automobiler. Den avslutande femte utgåvan tillägnas luftskeppen, alltså Zeppelinarna.

Whiskyn destillerades 1940 och togs ur fat 1975 som 35-åring. Men dessa flaskor har nu alltså tappats om i Lalique-karaffer vilket ju är intressant. Vätskan har alltså legat i karantän i nästan 45 år utan att utvecklas vidare. Köparen får därmed en 70-talstappning, en form av tidskapsel. Alternativet att dricka en 80-åring är såklart inte tilltalande, denna "yngling" är ett kap!

Whiskymakare Polly Logan är exalterad, smakerna speglar den glamour och stil som präglande resandet i turismens barndom.

- Flyktig ekrök i näsan med rik apelsinolja och torkad frukt. Utsökt ablanserad med vårblommiga övertoner. Ekröken finns kunnen också och varvas med mörk choklad och apelsin och en puff syltad ingefära. Eftersmaken dröjer sig kvar likt minnen av forna tiders passagerare.

Karaffen är designad som en reseflaska med runda former. Lådan har formen av en resväska. Kan ju vara praktiskt att ta som handbagage när man reser hem...

Publicerat på Spiritsnews 2020-01-09
Spiritsnews.se