Godaste japanska grainwhiskyn: “Best Ever Nikka Coffey Grain!”

Japanska Nikkas grainwhisky har letat sig in i det svenska folkhemmet.
Ifjol såldes 12 000 flaskor till nöjda kunder och nu är det dags igen. 9000 buteljer står på hyllan i femtontalet Systembolagsbutiker.
Vad är grainwhisky? Ordet betyder ju säd och betecknar (i Skottland) en whisky som innehåller annat spannmål än bara mältat korn. På pappret en motpol till maltwhiskyn alltså.
Det gäller förstås smaken också. Den sötestriga svulstiga grain-stilen är något helt annat än maltwhiskyns mer behärskade karaktär.
Skotsk grainwhisky har aldrig slagit, den är för endimensionell och tam. Där krävs decennier på ekfat för att det ska bli intressant.
Men så har vi européer numera bytt ut majsen mot vete som råvara. Den där mastiga majssirapsliknande tonen är för alltid förlorad.
Sedan vet förstås japanerna hur de ska ansamla estrarna i destilleringen och få större djup i whiskykoket.
Fans av japansk maltwhisky uppskattar just detta, tyngden av estrar och förtätad söt smak. Whisky med kropp och tryck, som samtidigt är god och lättillgänglig.
Fans av asiatisk whisky har förstås öppet sinne också. Man vill prova nytt, och precis som japanerna själva är man inte fast i de dogmer och föreställningar som präglar skotsk singelmalt.
Smakpaletten är så att säga krattad. Gillar du sötestrig asiatisk maltwhisky ligger en japansk grainwhisky nära till hands att omfamna!
Grainwhisky görs av hävd i kolonnpanna. Där skiljer sig metoderna åt igen. Här i Europa finns inte många gammaldags 'coffey stills' kvar.
Men i Japan stånkar grundaren Masataka Taketsurus coffey-panna vidare. Inköpt i Skottland 1962 och installerad på Nishinomiya, och 1998 flyttad till dagens Miyagikyo Distillery.
Japanernas coffey-panna har 20 kamrar i varje halva av kolonnen och spriten tas ut en bit upp, från kammare 32 (av 39) vid 94% alkohol. Receptet föreskriver minst nio delar majs och en del maltkorn.
Japanerna åstadkommer alltså en fylligare kvalitet. Jag är personligen överförtjust i japansk grainwhisky som började dyka upp i flaska några år in på 2000-talet.
Att det står Nikka på etiketten, istället för destillerinamnet, beror på att whiskyn kom från nedlagda Nishinomiya när produkten lanserades.
Den kvaliteten var annorlunda och osade av citronestrar. Miyagikyo-varianten har rundare äppelestrar i sin makeup.
Fatformulan är också mer uttänkt än förr. Nikka-folket pratar inte högt om åldern men blendern arbetar med whisky som är 8-12 år gammal.
Basen i mixen är refill bourbon barrels. Den sorts fat Nikka (likt många skotska whiskyhus) använder i sina blended-produkter. Efter maltwhiskylagring slussas faten vidare till grainanvändning, så kallad refill.
Här finns också barrels som bränts ur ånyo för att revitalisera tunnan och återställa ekkraften och framkalla mer sötma under lagringen.
Mest intressant är den tredje fattypen. Det handlar om ombyggda ekfat där ändlocken bytts ut mot jungfruek som bidrar med kryddig spets.
Inslaget av fräschare ek är viktigt för att åstadkomma djup i estrigheten. Det fina med produkten är att eken inte märks, men ligger bakom mycket av smakbygget.
Nikka introducerade sin Coffey Grain-tappning i Japan år 2013 och den kom till Europa året efter. Det mest fascinerande med "finwhisky" som denna är hur utgåvorna år från år kommer ut lite olika.
2021 fick jag limdunster och sega råttor i nosen. 2022 blommig sötma, hasselnötscreme och marshmallows med muffins – alltså betydligt lugnare. 2023 intogs ett fascinerande mellanläge med klistrig citronkaramell som var blommigt dämpad.
2024års tappning severar en magisk grainwhiskydoft, sötglad men omfångsrik, ett mirakel att få till, efter bara dryga 10 år på fat. Men den här prestandan är förstås det som gjort den japanska grainwhiskyn så omtyckt och respekterad.
Stor, vibrerande och glad arom. Lemonad och nektar står i centrum med sockervadd och geléfigurer på djupet. Här finns stingsliga mineraler, och överallt praliner och kaffebönor.
Smaken, som de senaste åren tagit små evolutionssteg i varje årgång, verkar nu ha funnit sin form. Fjolårstappningen bjöd på gräddkola med knäckebröd halvvägs och strama mineraler, samt karamellig finish med kaffe-inslag.
Samma aromer serveras i år också fast med lite annan regi. I munnen tablettask med kaffetouch, strax stramare knäckebröd och aromatiska toner från destillatet. Mot slutet bröstkaramell och knäckig karamell.
Lång eteriskt pirrande eftersmak på lemonadestrig bas med praliner och torrare mineraler efterhand.
Whiskyn förenklas vattnad. En liten droppe gör aromen mer aggressiv och kryddstinn med mer kaffe som överrumplar den söta fruktkaramellen i mitten, sockervadden trängs ut i kanten.
Smaken lugnas men blir strax tunnare och lite rivigare. Finishen är stram och varm, och känns hårdare med mer krydda.
Låt vattenkannan stå. Som vanligt ska Nikkas grainwhisky drickas orörd vid 45%.
Sammantaget best ever Coffey Grain. Tuffare och större smak än ifjol. Sötsmarrig javisst, det ska ju grainwhisky vara, men årets upplaga har mer aromatiska destillattoner som får smaken att leva upp.
En energi som lever vidare i den eteriskt pirrande eftersmaken. En utgåva i mer vuxen stil, ett enastående grainwhiskyexemplar.
Nikka Coffey Grain Whisky 45% | 40655, 599 kr Grainwhisky destillerad på Miyagikyo Distillery av Nikka. Gjord på 90% majs och 10% maltkorn i kolonnpanna av coffey-typ. Lagrad på tre sorters fat: Refill bourbon barrels, re-charred barrels samt barrels med utbytta fatändar av amerikansk nyek. 9000 flaskor hamnar på hyllan i över 220 Systembolagsbutiker och kan beställas från webblagret.
av Henrik Aflodal 7 februari