Glenburgie 1996: “Syltburkswhisky välsignad av gudarna…”

Ardmore har en särställning i Skottland. Detta är ett av få destillat gjort på fastlandet som är trogen traditionen. Lättrökt maltkorn med ett fenolinnehåll på 12-14 ppm används nämligen fortfarande, precis som i starten 1899.
Faktum är att maltdestillerier på den tiden i regel mixade kolbrasa (utan rökutveckling) med torvklumpar i ugnen för att få in lite röktoner i mäsken. Den regimen städades ut efter kriget.
Förutom Springbank kan man säga att Ardmore i Kennethmont är den sista autentiska fastlandsrökaren, med sällskap av återuppbyggda Benromach i Forres.
Och visst kan man hitta en rökskyla i gamlingen från 1997 som fått vänta i 25 år på publiken. Därtill lagrad på ett återanvänt sherryfat som gör tappningen till en spännande "provar-whisky", krånglig att ta sig igenom.
Doften är intetsägande aldehydig, mild och liten. Karaktären är gräsig/blommig med gräddkola under, mitt i sött eneträ (som såklart är torvröken). Smaken är stillsam som sig bör efter 2½ decennier på tunna.
Förslag av aldehyder i munnen sväljs direkt av tjocka gammelestrar a la fikon och nektar, mot slutet sötaktig polerad ek.
Lång finish av lätta fragranta rökelsetoner som rullar fram på fruktkaramell och chokladkola. Efterhand lyfter gammelestrar, uppassade av bittra ektoner.
Vatten sötar upp whiskyn ytterligare men plockar bort estrar ur munnen som krånglar, nektarglädjen nyss försvinner.
Fast i eftersmaken läskar estrarna på och rökelsen ovattnad förvandlas nu till torvrök, dessutom är finalen mer kryddvarm, utan mycken beska. Oturliga tapp i rytmen gör whiskyn osällskaplig.
Glenburgie är Ardmores motsats. En modern Speyside-whisky, typiskt fruktig av samma snitt som Aberlour och mindre kända Glentauchers. Syltburkstil brukar genren kallas. Men Glenburgie är för den skull ingen tönt utan har också en persona, ett kärnvirke man kan brodera aromer utifrån, ifall fatmiljön har talang.
Som i denna bourbon barrel, verkligen ett fat från gudarna. Nedlagt 1996 och skördat 26 år senare. Ska du spendera några tusenlappar på en whisky i år denna Glenburgie ditt ofrånkomliga val.
Måhända är doften enkelspårig men smaken är fantastisk. Aromen är stor och aggressiv. Det luktar lemon drops och syltlök/citronsyra, liksom desivon-alert!
Sammansatt smak av söt småcitrus/lemon drops berikas av torkad frukt och tropisk nektar, på djupet plöjer garvat läder, sent 'airy' tobak som ger ett eteriskt driv utav guds nåde.
Lång och långsam epilog. Nektar-flow dekoreras av bittra bittermandel-stråk och sugande gammelestrar. Dessutom cool rökrock-effekt tack vare den gamla eken.
Här får man allt, ingredienserna talar ostört. En Glenburgie-fruktkorg med 'airy oak' som driver på.
Vattnad lite enklare, men snarlik i utrullandet av aromer. I näsan mer citronsyra på lemon curd-bas. Aningen mer avskalad. Smaken överlag sötare. Lemon drops i starten följt av rik frukt/nektar, därpå eterisk/aromatisk ek som luftar.
Lång avgång, otroligt eteriskt levande med lätta gammelestrar – längre och luftigare. En hållbar, stabil åldring. Ypperlig.
Ardmore 25 år 1997 51,1% Utgiven av Gordon & MacPhail i serien Connoisseurs Choice. Destillerad av Ardmore 9 oktober 1997. Lagrad på refill sherry hogshead nr 5566. Buteljerad 28 mars 2023 efter 25½ år. 231 flaskor totalt, varav 72 får ett webbsläpp på Systembolaget 1 februari kl 10. SB-nr 41557, 2995 kr
Glenburgie 26 år 1996 55,9% Utgiven av Gordon & MacPhail i serien Connoisseurs Choice. Destillerad av Glenburgie 3 juli 1996. Lagrad på refill bourbon barrel nr 5808. Buteljerad 29 mars 2023 efter 26½ år. 140 flaskor totalt, varav 60 får ett webbsläpp på Systembolaget 1 februari kl 10. SB-nr 41555, 3295 kr
av Henrik Aflodal 2 februari