Forskare förklarar - så ska du dricka din whisky

24.08.2017

Gör det någon skillnad om man adderar några droppar vatten till sin whisky? En droppe vatten i din whisky kommer ta fram doften och smaken ur den gyllene drycken. Du har säkert hört det många gånger från whiskyentusiasten.

Nu kan whiskyentusiasten även backa det här med forskning. Genom den något okonventionella användningen av datorsimulering kan forskare nu förklara varför den där droppen gör sig så väl i den omåttligt populära spritsorten.

- Whiskysmaken är kopplad till så kallade amfipatiska molekyler, som består av hydrofoba och hydrofila delar, uppger professor Björn Karlsson vid LNU.

En sådan molekyl är guaiacol, en substans som utvecklas när ett korn torkas över torvrök vid tillverkningen av maltwhisky, vilket ger den rökiga smaken till drycken.

Björn Karlsson och kollegan Ran Friedman utförde datorsimuleringar av vatten- och etanolblandningar tillsammans med guaiacol för att mäta reaktioner. Man kan sammanfatta deras tester med att smaken och aromen från guaiacol och liknande sammansättningar i whiskyn förbättras när alkoholen späds före tappning till flaska och denna smak blir ännu tydligare vid ytterligare utspädning i senare glaset.

Så, vad är det ultimata antalet vattendroppar i ett glas med whisky?

- Hur vi upplever smak och arom är individuellt. Vissa väljer att lägga i isbitar för att kyla vätskan och mildra smaken. Så här kan man inte ge något generellt svar på hur mycket vatten som ska adderas, säger Karlsson.

Publicerat i Nyteknik 2017-08-24