Bästa ölen till fotbollsfesten!

13.06.2018


Fotbolls VM närmar sig med stormsteg och VM-temperaturen stiger då passar vi på att ta ett litet sidosteg från whiskyn och kikar lite på passande öl till VM festen.

Allt om Vins ölexperter, Petur Olafsson och Fredrik Berggren från GBG Beer Week, har valt ut 10 törstsläckande fotbollsöl från 10 starka VM-nationer fast nummer 10 hade de nog kunnat stryka.

Nu laddar vi upp för avspark!

1. MÖRK LAGER – Negra Modelo (1628) Mexiko, 16:90 kr

Omdöme: Mexikos VM-lag har rutin precis som detta traditionsrika mexikanska öl. Ett något mörkare lageröl som är lättdrucket, men också bjuder på inslag av sötma, mörkt bröd och lätta chokladtoner. Visar att Mexiko kan vara annat än smaklös blask.
Betyg: 3 av 5

2. PILSNER – Amber Pils (1284) Polen, 14:90 kr

Omdöme: Polens största fotbollsstjärna är Lewandowski. Amber Pils toppar med den mest kända polska humlen Lubelski, men har även med nya humlesorter som Pulawski och Marynka. Resultatet är en rättfram och enkel pilsner. Lättdrucken, men utan några toppoäng.
Betyg: 3 av 5

3. LAGER – New York Lager (11416) Danmark, 17:90 kr

Omdöme: Danmark kan verkligen ta fram spelglädjen på fotbollsplanen. Det återspeglas i denna moderna och lite mer lekfulla lager från Köpenhamn. Brödiga toner, karamell, torkad frukt och med mer humlekaraktär än vad det brukar vara i danskt lageröl.
Betyg: 3 av 5

4. ALE – La Bella Lola (1252) Spanien, 24:90 kr

Omdöme: Spanien är en av tunga favoriterna till att vinna guld. La Bella Lola är däremot en lätt blonde ale från Barcelona Beer Company. Har en jästig, söt ton som ger ölet mer komplexitet än man först anar. Kyl ordentligt och drick när VM-tempen är på max.
Betyg: 4 av 5

5. ALE – Leffe Blonde (1659) Belgien, 19:90 kr

Omdöme: Liksom deras VM-trupp har Belgiens ölutbud både spets och bredd. Leffe är en stabil representant för landet. Doftar sommar och jästa äpplen. Maltig och kryddig med tydlig beska. Drick dock med försiktighet, den här toppar alkoholtabellen med 6,6%.
Betyg: 4 av 5

6. LAGER – Karlovacko (1510) Kroatien, 17:90 kr

Omdöme: Som fotbollslag är Kroatien lite anonyma – det gäller även kroatiska ölet Karlovacko. Ett alternativ för dig som vill dricka "stor stark" när du bänkar dig framför Tv:n. Sticker inte ut smakmässigt men flaskan är rymlig och innehållet törstsläckande.
Betyg: 3 av 5

7. ALE – Fuller's London Pride (1642) Storbritannien, 17:40 kr

Omdöme: Stilsäker klassiker från klassisk fotbollsnation. Maltig med inslag av karamell, knäck, torkad frukt och kryddiga blommiga humletoner. Även om England är svajiga i VM så står detta öl för stabilitet. Ett fotbollsöl med lite mer karaktär.
Betyg: 5 av 5

8. LAGER – Nils Oscar God Lager (1305) Sverige, 19:90 kr

Omdöme: Heja Sverige! Vi får hoppas att laget är lika trygga och säkra på planen som denna moderna svenska klassiker. Karaktären är ren, krispigt brödig med kryddig balanserad beska. Ett säkert kort om du gillar bra basöl inom traditionell lager.
Betyg: 4 av 5

9. PILSNER – Bitburger Premium (1565) Tyskland, 13:50 kr

Omdöme: Den regerande VM-nationen är även briljanta på lageröl. Detta är en stram, välbalanserad, helt oklanderlig pilsner. Ett perfekt VM-öl med hinkabilitet i världsklass. Men precis som på planen riskerar det att kanske bli lite tråkigt i längden.
Betyg: 3 av 5

10. ALKOHOLFRITT – 1664 Blanc Non-Alco (11920) Frankrike, 10:90 kr

Omdöme: Fransk alkoholfri öl som kan fungera som fördrink under varma VM-dagar eller med en isbit i om du behöver kyla ner stämningen framför Tv:n. Fruktig, godisaktig och med en sötma som balanseras av citrus, koriander och tropisk frukt.
Betyg: 3 av 5