Bästa glaset att dricka whisky ur?

28.05.2018

Snart är sommaren här och du kommer säkert vilja koppla av med några drams omgivna av nära och kära, kanske tillsammans med "den ljuva musiken av whisky som faller i glaset", som James Joyce uttryckte det.

När det är dags att smutta av din favorit whisky, vilken typ av glas ska du använda?

Vissa länder har sina whiskyglas viket gör det lite intressant eftersom skotska whiskyglas ser ungefär ut som irländsk whiskeyglas medans amerikanska whiskeyglas har en egen stil. De europeiska glasen är avsedda för att smutta på den ädla drycken medans de amerikanska glasen är avsedda för att dricka i ett svep, som en shot. Givetvis går det inte att generalisera helt och hållet eftersom influenser och trender har åkt fram och tillbaka över Atlanten i århundraden.

Många är de whiskyälskare som funderar på det optimala sättet att avnjutasin högt skattade dryck. Huruvida whiskyglasetska vara rakt eller slutet är en mycket omdebatterad fråga; många anser dockatt det inte finns något rätt och fel. Det vanligaste är att man har ett ganskakort glas med vid öppning, där den tunga botten kompenserar för den lillamängden vätska. Den robustatumbleren beklagas regelbundet av branschfolk, som föredrar sniffers eller Copitaglas. Å andra sidanär tumlaren nästan uteslutande glaset som väljs av annonsörer och känslomässigtbräckliga film- och TV-karaktärer.

Det finns också whiskeykupor för konnässören som vill ha ut maximal smak och arom och för att få det att stanna kvar i kupan, så kallade provsmakningsglas. Det finns många sorters provsmakningsglas men genomgående för ett provsmakningsglas så är öppningen smalare än den bredaste delen av glaset. På så sett koncentreras aromen och förhöjer upplevelsen av whiskyn. Glencairn-glaset sticker ut här. Det är egentligen inte unikt för det har samma princip som alla andra whiskyprovarglas men det är väldigt snyggt och det stöds av Scotch Whisky Association som är en organisation för den skotska whiskyindustrin.

Nu har dock en ny utmanare kommit på marknaden. Denver & Liely Whisky Glass, som nyligen släpptes av Melbourne-baserade designers Denver Cramer och Liely Faulkner, som väcker debatten genom att erbjuda en kompromiss.

"Vi designade D & L Whiskyglas eftersom det var ett uppenbart gap på marknaden", berättade Cramer. "För en majoritet av whisky drickare anses den ödmjuka tumblern vara det populäraste kärlet av val, medan whisky sniffers har förvandlats till världen av äkta whisky smakare. Men vi tror att vår design tar det bästa av dessa två världar tillsammans ."

Vilket glas är då bäst? Det är svårt att gå förbi D & L-glaset och Glencairn för stil, komfort och hållbarhet. Medan D & L-glaset är dyrare är Glencairn idealisk för dem som inte vill ständigt ersätta bräckliga och dyra glas.

Men både på doft och smak varierar glasen dramatiskt. Med en bredare öppning som tumlaren känner man mer av alkoholerna och flyktiga ämnen. Det är mycket lättare att identifiera fruktiga och blommiga dofter och smaker med de glas som har en smalare öppning såsom copita, Glencairn och D & L.

Tumblern fortsätter att vara populär eftersom vissa av oss fortfarande blir misstänksamma för läckra, designade whiskyglas. Glencairn är fortfarande ett av världens mest sålda whiskyprovarglas som har utsetts till det officiella whiskyglaset och även har fått The Queens Award for Innovation i Storbritannien. Men om man är riktigt nördig och fortfarande vill upptäcka komplexa dofter och smaker, så kan nya D & L Whiskyglas vara en bra investering.

Vissa anser att det bästa glaset att dricka whisky ur är den som inte läcker ut eller som en del säger det glas som har den bästa whiskyn i sig.

Vad är ditt glasval för att avnjuta din whisky?

(från vänster) Tumbler, D&L Whiskyglas, NEAT glas, Glencairn och copita
(från vänster) Tumbler, D&L Whiskyglas, NEAT glas, Glencairn och copita