Provningar 2024

Årsmöte & whiskyprovnig

2024.03.22

En riktigt mulen fredag var det dags för sällskapets årsmöte. 21 deltagare var vi, varav två var gäster. Vi träffades för lite mingel i baren innan vi högg i med middagen, som bestod av oxkind och potatisgratäng på Hotell E10. Efter middagen spatserade vi ut till kåtan, där styrelsen ställt i ordning inför årsmötet och den efterföljande whiskyprovningen. 

Med sällskapets egna drink KWS Northern Bulleit i glaset betade vi i rask takt av punkterna på dagordningen. (Protokoll kommer laddas upp när den är justerad.)

För att nämna lite kort om innehållet så har före detta ordförande, tillika grundaren, samt revisorn förärats till hedersmedlemmar. Fatansvariga informerade om ett fat som styrelsen beslutat att köpa. Datumen för årets provningar presenterades och vi kunde stoltsera med en extern provning som kommer hållas av High Coast i oktober.

När det ovanligt högljudda och diskussionsrika årsmötet var avslutat tog whiskyprovningen vid.

Denna provning arrangerades av styrelsen. Inget direkt tema fanns, utan vi plockade fram lite gòbitar som styrelsen köpt in genom åren, som legat ospräddade i skåpet. Några ess i rockärmen fanns ändå, då vissa drycker släppts i begränsad upplaga och vi varit på tårna för att lyckats haffa en flaska som vi tyckt verkat intressant. Som en lite twist valde vi att ha flaskorna framme, dvs inte köra blindprovning som vi allt som oftast annars gör. Det var olidligt spännande när det blev dags att räkna ihop poängen. Några gav riktigt höga betyg och det är alltid roligt att någon hittar en ny "favorit". Kvällens femte, och sista glas kammade hem lägst poäng. Bastun var varm, snacksen stod på bordet och många glada diskussioner fortsatte trots att glasen var tomma....

The Kurayoshi Pure Malt YO 18 – 50%

Kurayoshi Distillery ligger vid foten av Mt. Daisen i Tottori, Japan. Platsen är vald på grund av det goda vårvatten som du tror på Kurayoshi är en av de viktigaste delarna av en bra whisky, men också på grund av klimatet. Temperaturen svänger mycket, och det orsakar en större interaktion mellan andarna och skålen – därför tror det att whiskyen "mognar" snabbare än till exempel i Skottland. Du använder ett brett utbud av typer av rätter, till exempel av den japanska ektypen, Mizunara, men också The Fade of Exempelvis, Cherry Wood, Vineyards och Sherryfade.                                                                                      Destilleraren ägs av företaget Matsui Shuzo, som har gjort Shochu sedan 1910!

Kurayoshi pure malt 18 år gammal är en whisky blandad av olika skotska och japanska singelmalter. Det har länge varit traditionellt i Japan att "blanda upp" med skotska, och enligt lagen kan whisky fortfarande kallas japanska. Denna utgåva lagras minst 18 år på Fade of American White innan den tappades till 50% alkohol. Djupa anteckningar av honung, valnöt, vaniljstänger och mörka kryddor.          En touch av honung, en touch av mynta och massor av känslig vanilj. Några av de finaste från Kurayoshi!

Betyg: 75,5

Arran Single Malt Sauternes Cask Finish – 50% (4159601)

Efter att ha legat på ekfat ett antal år fick denna whisky en finish på fat från en hantverksmässig producent av det världsberömda Sauternesvinet. Det hela övervakades noga av Master Blender James MacTaggart, för att se till att balansen mellan faten och den lite sötfruktiga whiskyn blev exakt rätt. Och det blev den, med rika doftnoter av kaprifol och marsipan, med aningen krydda. I smaken bjuds på honung, som balanseras av kryddor och saltstänk. Med en droppe vatten märks även stråk av skogsblommor och nötter.

Betyg: 72,5

Kavalan Selection Vinho Barrique Single Cask – 54,8% (90485)

När Kavalan dök upp den svenska marknaden runt 2009 så var det många som var svårflörtade. Inte kunde väl en whisky från Taiwan vara något att ha? Men Kavalan var sluga och förstod snabbt hur man skulle övertala den mest inbitna whiskynörden – de använde exceptionellt bra fat. Whiskyn som buteljerades från dessa fat var så intensiv i sina dofter och smaker att det förmodligen var både en och två skottar som fällde en tår i ren avundsjuka.

Tidigare i år så blev vi i Sverige bortskämda med ett av dessa, snudd på magiska,fat. Då släppte Symposion Kavalan Selection Vinho Barrique– en mustig Single Cask som visar att destilleriet fortsätter briljera! Denna är lagrad på något de kallar för Vinho Barrique och är amerikanska ekfat som tidigare lagrat rödvin. De har sedan gått igenom processen som förkortas till STR, shaved, toasted,recharred.

Stora och djupa vinösa dofter som för tankarna till ålderstigna Speyside whiskys á la 60-tal. Här finns också en fyllig kryddighet med inslag av röda frukter och jordiga lagerhusgolv. En touch av citrus finns också. Kompakt och stor smak med rullande fruktighet. Dova röda frukter samsas med svaga sting av citrus bakom en stilig ekfasad. Eftersmaken är en lång finish med mycket frukt och fat som hänger kvar.

Betyg: 84,3            Kavalan kunde titulera sig som kvällens vinnare!


Nikka Miyagikyo Single Malt Whisky - 45%

Miyagikyo är det största av Nikkas två destillerier. Enligt legenden tog det Masataka Taketsuru tre år innan han hittade den rätta platsen att bygga sitt andra destilleri. Likt en spårhund lär han ha sökt efter lägen där klimat och geografi var perfekta. Att planerna funnits länge hos honom framgår inte minst av att han flera år tidigare köpte två utrangerade Coffey-pannor som han till en början lät magasinera i väntan på att finna den rätta platsen.

Till slut fann han sitt Speyside utanför Sendai, i bergen där två floder möts på norra delen av Honshu, som den japanska huvudön heter. Det sägs att det var när han provade vattnet ur en av floderna som han blev så imponerad att han omedelbart påbörjade byggnationen – att flodens namn var Nikkava, var en lycklig omständighet. Länge var Miyagikyo ett anonymt destilleri och de få utgåvor som släpptes gick till en början under namnen Sendai.

Syftet med att bygga Miyagikyo var att skapa något helt annorlunda än den whisky som producerades på Yoichi. Omgivningarna var helt annorlunda, pannorna större, med bulliga halsar och uppåtlutande lynearms. Den långsamma destilleringsmetoden skilde sig också påtagligt från Yoichi, men framför allt värms pannorna med ånga och körs vid betydligt lägre temperaturer. Resultatet blir en karaktäristisk, fruktigare och mildare whisky än den mer rökiga och robusta Yoichiwhiskyn.

Komplex, fruktig smak med liten rökighet och karaktär av sherryfat, inslag av aprikosmarmelad, päron, smörkola, apelsinskal, honung, vanilj, peppar och nötter.

Betyg: 84,3


Isle of Raasay Single Malt – 46,4% (53236 )

Isle of Raasay Single Malt är skapad av rökt och orökt Raasay råsprit som lagrats separat på 1:fill Rye whiskey, Chinkapinek och 1:st fill ex-Bordeaux rödvins fat. Dessa sex olika fat har sedan blandats samman för att skapa denna lätt rökiga och fruktiga whisky. Just denna kombination av fat är något de är först med inom skotsk whisky. Den är buteljerad vid 46,4% procent där de har använt vatten från sin egen källa som finns intill destilleriet på ön.

Isle of Raasay Distillery blev utnämnt till "Scottish Whisky Distillery of the Year" vid Scottish Whisky Awards 2022!

Först en svag rökpuff som samsas med en fräsch fruktighet. Röda bär och övermogna blåbär. Det finns en djupare och oljigare rökton i bakgrunden som samsas med svaga toner av sockrad ingefära.

Det är en ganska lätt whisky med en viss sälta och kalkighet. Svaga toner av citrus och grapefrukt. Men här finns också syltiga röda bär och svaga toner av russin. Små rullande vågor av rök finns med här också med det är långt ifrån något rökmonster.

Betyg: 68


Whiskyprovning "Koll på procenten?"

2024.02.23

Denna februari afton var det Eric Bågesund och Niclas Ojala som höll provningen när sällskapet samlades fredagen den 23 februari ute i kåtan på Hotell E10.

Vi förstod rätt snabbt att kvällens drycker inte hade ett tema som röd tråd. Eller var den röda tråden procenthalten? Helt klart hade grabbarna tänkt utanför lådan denna gång! Direkt provningen startade delades ett quiz ut, där nämligen varje fråga var hur många procent varje glas innehöll... En bonusfråga fanns också: hitta skotten...

Detta gav en indikation om att kvällens drycker skulle ta oss på en riktig resa! Det var en annorlunda provning och många smuttade och smakade flera gånger, det snackades och många tyckte det var väldigt svårt att fokusera på just procenten istället för doft eller smakerna.

Poängen avslöjade att det var kanske inte det allra godaste vi druckit hittills, men ändå inte fy skam. Om inte annat, så var det roligt att prova whisky från lite olika hörn av vårt runda jordklot. Vem hade koll på att Israel eller Belgien producerar whisky? Det blev många överraskningar under kvällen.

Hitta skotten! Det lyckades endast Anton Bodén med och var därför en lycklig vinnare till en flaska Loch Lomond Maderia Cask. Gratulerar!                                  

Kvällens lotteri var det Kenneth Magnusson var den som hade turen på sin sida. Han vann en flaska Loch Lomond 12 yo. Grattis!

Milk and Honey Oloroso Sweden exlusive - 57,7% (5380701)

Milk & Honey Classic Single Malt destilleras och mognar under solnedgången i Tel Aviv. Enligt destilleriet mognar det kanske 2-2,5 gånger så snabbt som i Skottland på grund av den högre temperaturen. 

I doften finns tropisk frukt, dadlar, vanilj och ek. Trots sin ringa ålder så ger den ett otroligt moget första intryck. Efter en stund så bäddas man in med vit choklad och de så typiskt torkade frukterna. Smaken bjuder på fruktiga toner av röda bär och torkad tropisk frukt. Här också toppat med lite crème brûlée, klassisk torkad frukt och en initial sötma som övergår i en kryddig, lätt torr ekton. 

Betyg: 76


Gammelstilla Whisky Jern batch 2 - 51,3% (5913502)

Gammelstilla Whisky tillverkas av kvalitativa råvaror, kunskap och passion. De söker efter whiskyns unika karaktär i hjärtat av Gästriklands järnrike. I den lilla orten Gammelstilla, tätt omslutna av lummiga skogar med den spegelblanka sjön som förgrund, provas kontinuerligt flertalet recept. När de finner det de söker, lagrar de whiskyn i minst tre år. Den tid whiskyn behöver är väntan värd.

Nyanserad, maltig smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, smörkola, halm, vanilj, hasselnötter, kryddor, ceder, aprikos, honung och apelsin. 

Betyg: 70


Clydeside Limited edition 23 - 60,6% (5842101)

Clydeside är ett i raden av oberoende buteljerare som startat eget destilleri, i detta fall A. D. Rattrays ledande kraft Tim Morrison. Destilleriet kom i produktion 2017.      Clydeside Whisky är tillverkad med traditionella produktionsmetoder och lokala råvaror. Destilleriet använder kopparpotstills och noggrant utvalt maltkorn för att skapa sina whisky. Whiskyn lagras sedan i en mängd olika fattyper, inklusive bourbonfat och sherryfat, för att utveckla dess unika smaker och egenskaper.

En tropisk och fräsch whisky som har en lättare och beskhet i sig och även lite vitpepparhetta. Har dock utrymme för nån eller till och med några droppar extra tillsatt vatten för att kunna laboreras fram till den absoluta och perfekta balansen. 

Betyg: 81


Belgian Owl Single Cask Intense - 69% (5043702) 

Producent är det belgiska destilleriet The Owl Distillery, som ligger i provinsen Hainaut i södra Belgien, ett land som inte precis är känt för sin whiskyproduktion. Detta gör den belgiska ugglan extra speciell och populär bland öl- och whiskyälskare från hela världen. Företaget grundades 2004 och började producera sin första whisky 2005. Sedan dess har företaget byggt upp ett gott rykte och vunnit flera priser för sina whisky. Belgian Owl Single Cask Intense är en mycket kraftfull whisky.

Intensiv vaniljsmak och ljusa malttoner av kola, citrus, banan och tropisk frukt, tillsammans med en god dos av bourbon-liknande kryddor.

Betyg: 74


High Coast Solera 04 - 52,5% (5023102) 

Solera-systemet är egentligen ett ovanligt omständligt sätt att lagra whisky på. Det finns whisky på marknaden som kallar sig solera–lagrad men få om ens någon whiskyproducent har använt sig av det arbetsintensiva, traditionella solera–systemet. Det har dock inte avskräckt High Coast Whisky från att genomföra ett fullskaligt experiment med solera-lagring i lagerhus III vid Ångermanälvens strand. 

Ett solera–system är uppbyggt av fat i olika våningar (criaderas) som innehåller whisky i olika åldrar. Längst ned finns de så kallade Solera–faten ur vilka man tappar den färdiga drycken ur. Eftersom man tappar ur whisky från solerafaten (längst ned) flyttar man samma mängd whisky mellan de olika våningarna, yngre whisky från högre våningar blandas med äldre whisky i våningen under. Längst upp på översta våningen (criadera 5) fyller man på med ny maltsprit. På så sätt kommer all whisky som buteljeras från solera-faten längst ned i High Coast Whiskys system att vara minst sex år gammal men ha olika karaktär över tid.

Det för whiskyvärlden unika solera–systemet på High Coast Distillery är sex våningar högt. De fem översta våningarna består av 200 liters bourbonfat och det understa, själva solerafaten, är specialbundna 225 liters fat av svensk ek. Systemet fylls med orökt sprit.

Doft av ek, muskotnöt, vanilj, kokos, moget päron samt smak av honung, kryddnejlika, anis, kola och gröna äpplen. Eftersmaken bjuder på vanilj och svartpeppar.

Betyg: 70